A fost realizat primul transplant de uter

Distribuie pe:

Chirurgii din Regatul Unit au realizat cu succes primul transplant de uter prelevat de la o donatoare în viață ce a fost grefat apoi unei femei care a primit organul reproductiv chiar de la sora ei, informează DPA.

Pacienta operată, o femeie căsătorită în vârstă de 34 de ani, a primit acel uter în timpul unei operații ce a durat nouă ore și 20 de minute la Churchill Hospital din Oxford, care face parte din Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust.

Sora ei, în vârstă de 40 de ani, are deja doi copii și a acceptat să îi doneze uterul.

Pacienta, care locuiește în Anglia și nu a dorit ca numele ei să fie făcut public, a trecut în 2022 printr-o procedură de prelevare și stocare a embrionilor cu scopul de a fi supusă ulterior unei fertilizări in vitro.

Într-o declarație pentru agenția de presă PA, unul dintre chirurgii care au realizat transplantul, profesorul Richard Smith, medic principal la asociația de caritate Womb Transplant UK și chirurg ginecolog consultant la Imperial College Healthcare NHS Trust, a spus că operația a fost “cât se poate de remarcabilă” și s-a bucurat de un “succes uriaș”.

Femeia care a primit uterul s-a născut cu Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), o boală rară care afectează aproximativ o femeie din 5.000.

În cazul MRKH, femeile se nasc cu un vagin subdezvoltat și cu un uter subdezvoltat sau complet absent. Primele semne ale bolii sunt detectate atunci când fetele adolescente constată că nu au menstruație. Totuși, ovarele lor sunt intacte și încă funcționează, producând ovule și hormoni feminini, făcând ca o naștere printr-un tratament de fertilitate să devină o posibilitate.

Înainte să primească uterul, pacienta a trecut prin două ședințe de stimulare a fertilității pentru a produce ovule, urmate de injecții intracitoplasmatice cu spermă (ICSI) pentru a permite crearea embrionilor.

Opt embrioni au ajuns la stadiul de blastocist - ceea ce înseamnă că au șanse bune în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro - și au fost congelați pentru a fi utilizați atunci când pacienta urmează să facă tratamentul la Lister Fertility Clinic din Londra, spre finalul acestui an.

Profesorul Smith a spus că până acum, uterul transplantat “funcționează exact așa cum ar trebui” și că planurile pentru fertilizarea in vitro sunt în graficul estimat.

Pacienta va trebui să ia totuși medicamente imunosupresoare pe durata oricărei sarcini viitoare, pentru a preveni situația în care organismul ei ar respinge organul transplantat.

Medicii se așteaptă ca transplantul să rămână viabil pentru cel mult cinci ani, înainte ca uterul să fie extirpat.

Operația de prelevare a uterului surorii mai mari a durat opt ore și 12 minute.

Cu o oră înainte ca uterul să fie prelevat, chirurgii britanici au început operația pacientei de 34 de ani.

Înainte de operație, ambele surori au participat la ședințe extinse de consiliere psihologică și au fost examinate de ginecologi, chirurgi specializați în transplanturi, obstetricieni, psihologi, anesteziști și farmaciști.

Transplantul a costat în jur de 25.000 de lire sterline (31.800 de dolari) și a fost achitat din donațiile primite de asociația de caritate Womb Transplant UK.

Chirurgii și personalul medical implicat în procedura de transplant nu au fost plătiți pentru această operație.

Peste 500 de femei au contactat acea asociație de caritate de-a lungul anilor. Aproximativ 50 de paciente trec în prezent prin proceduri de examinare și verificare, însă un număr foarte mic dintre ele au ajuns într-un stadiu avansat.

Întrebat despre numărul femeilor care ar putea beneficia de un transplant de uter în viitor, profesorul Smith a spus: “Realistic, vorbim despre un număr maxim cuprins între 20 și 30 de femei pe an în cazul donatoarelor în viață în viitorul previzibil”.

Un al doilea transplant de uter este programat în Regatul Unit în toamna acestui an, iar alte paciente se află în diverse stadii de pregătire pentru o astfel de operație. (Agerpres)

Lasă un comentariu