Când e vorba de pericol, nici muntele nu-i mai prejos ca marea!

Distribuie pe:

În ultimele zile am văzut cu toții scene incredibile în care salvamarilor, din cadrul Serviciilor Publice Salvamar, li se răspunde cu pumni și pietre la încercările de prevenire, avertizare și de salvare. Este greu să înțelegi această atitudine, ținând cont de faptul că mor oameni înecați pentru că sfidează avertizările salvamarilor. Marea nu este mediul sigur de la o piscină din ștrand, cu vizibilitate perfectă, adâncime mică și fără curenți, fără valuri, dar nu toată lumea conștientizează acest lucru.

Nu putem să nu identificăm o asemănare cu zona montană, unde salvatorii montani din cadrul Serviciilor Publice Salvamont, pe tot parcursul anului vin cu informații pertinente, recomandări și atenționări prin dispecerat, online, pe panouri de avertizare și prin personalul de serviciu aflat la bazele și posturile Salvamont, având ca scop prevenirea accidentelor.

Indiferent de trasee (trasee turistice clasice, cu recomandările aferente sezonului de vară sau iarnă privind modul în care trebuie pregătită o tură în funcție de traseu, participanți, condiții meteorologice și hidrologice, alegerea echipamentului; practicarea sporturilor de iarnă pe pârtiile de schi sau în afara acestora cu echipamentul tehnic și de protecție specific; trasee tehnice de tip via ferrata cu alegerea și folosirea adecvată a echipamentului specific cu accent deosebit pe lonjele duble cu sistem de amortizare, ham și cască; traseele de rafting și caiac cu folosirea echipamentului adecvat conștientizând că e nevoie și de anumite cunoștințe pentru parcurgerea unor secțiuni de râu), există o categorie de oameni care, atunci când le atragi atenția asupra pericolelor la care se expun îți răspund cu: ... “lasă că știm noi” sau ... “e pe răspunderea noastră....”.

Ce trebuie înțeles este că nimeni nu vrea să vă strice distracția, din contră, dorim să petreceți timpul liber astfel încât să reveniți cât mai des și să vă bucurați de munte și de tot ce vă poate oferi.

Salvatorii montani din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Mureș vă îndeamnă la multă atenție și responsabilitate! Când sunteți pe munte, întotdeauna puteți fi expuși unui factor de risc, mai mult sau mai puțin identificat! În speranța că împreună vom preveni accidentările grave, vă dorim zile frumoase și liniștite la munte!

Echipa Salvamont Salvaspeo Mureș

Lasă un comentariu