Un român bea, în medie, 11 litri de alcool pur pe an, cu 40% mai mult ca acum 50 de ani

Distribuie pe:

Un român bea astăzi, în medie, 11 litri de alcool pur pe an, din care aproape jumătate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere.

Cantitatea de acum este cu circa 40% mai mare decât acum cinci decenii, arată o analiză ZF făcută pe baza informațiilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Datele se referă la consumul per capita în rândul populației de peste 15 ani. E vorba de litri de alcool pur, ceea ce înseamnă că, ținând cont de concentrația de alcool din fiecare băutură, consumul e mult mai mare.

Spre exemplu, la vin, concentrația de alcool e de 13-15%, ceea ce înseamnă că pentru a obține consumul trebuie multiplicată valoarea de 6-7 ori.

ZF a ales să analizeze datele aferente ultimilor 50 de ani pentru a vedea evoluția consumului de alcool, dar și pentru a remarca în ce mod s-au schimbat preferințele consumatorilor când vine vorba de tipul de băuturi.

Mai exact, în 1969, românii beau în medie 8 litri de alcool pur per capita pe an, din care mai bine de jumătate din cantitate era reprezentată de alcoolul din vin.

Tăriile contribuiau cu aproape 30% la total, în timp ce berea era la început de drum.

Spre comparație, un român bea astăzi, în medie, aproape 11 litri de alcool, din care aproape jumătate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere. Vinul contribuie cu 3,38 litri la total, iar tăriile cu 2,25 litri.

Este astfel interesant cum s-a schimbat comportamentul de consum de-a lungul deceniilor și al generațiilor, cum bunicii și părinții noștri preferau alte licori față de noi astăzi.

În prezent, România este una dintre țările cu cel mai mare consum per capita de bere, pe când această băutură abia își făcea loc în piață acum 50 de ani. (Spotmedia.ro) (Foto: Pixabay)

Lasă un comentariu