Franța aruncă vinul excedentar

Distribuie pe:

Guvernul francez a anunțat că va pune deoparte 200 de milioane de euro pentru a finanța distrugerea producției excedentare de vin, în încercarea de a sprijini producătorii aflați în dificultate și de a susține prețurile.

Mai multe regiuni importante producătoare de vin din Franța, în special zona Bordeaux, se confruntă cu dificultăți din cauza unei combinații de factori, printre care se numără schimbările în obiceiurile de consum, criza costului vieții și efectele Covid-19.

Scăderea cererii de vin a dus la o supraproducție, la o scădere bruscă a prețurilor și la dificultăți financiare majore pentru unu din trei producători de vin din regiunea Bordeaux, potrivit asociației locale a agricultorilor.

Un fond inițial al UE de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost suplimentat la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Marc Fesneau.

Banii sunt “destinați să oprească prăbușirea prețurilor și pentru ca producătorii de vinuri să poată găsi din nou surse de venit”, dar ministrul a subliniat că industria trebuie “să privească spre viitor, să se gândească la schimbările obiceiurilor în rândul consumatorilor și să se adapteze”.

Regiunea sud-vestică Languedoc, cea mai mare zonă viticolă a țării, cunoscută pentru vinurile sale roșii, a fost puternic afectată de scăderea cererii de vin.

Alcoolul din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru a fi utilizat în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produsele de curățare și parfumuri.

“Producem prea mult, iar prețul de vânzare este sub prețul de producție, așa că pierdem bani”, a explicat Jean-Philippe Granier, de la asociația producătorilor de vin din Languedoc.

(Foto: Arhivă Pixabay)

Lasă un comentariu