ȘTIRI•ȘTIRI•ȘTIRI

Distribuie pe:

Cel mai vârstnic bărbat britanic a împlinit 111 ani și spune că moderația reprezintă secretul longevității

Cel mai vârstnic bărbat din Regatul Unit a împlinit sâmbătă 111 ani și i-a sfătuit cu această ocazie pe compatrioții lui “să își exerseze mintea” și să dea dovadă de “moderație” în toate aspectele vieții, informează BBC.

John Tinniswood a primit o felicitare specială din partea regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla, iar aniversarea lui a fost celebrată în azilul din Southport în care britanicul deosebit de longeviv este internat.

Mare admirator al echipei de fotbal FC Livepool, John Tinniswood s-a născut pe 26 august 1912 și le-a recomandat, totodată, compatrioților lui să “nu își suprasolicite niciodată organismul” dacă vor să aibă o viață sănătoasă.

“Cum vă simțiți la vârsta de 111 ani?”, a fost întrebat el de o jurnalistă de la BBC.

“Nu mă simt diferit în comparație cu vârsta de 110 ani”, a răspuns el, râzând. “Sincer, nu mă simt diferit față de acum 10 sau 20 de ani”, a adăugat John Tinniswood.

Întrebat de aceeași jurnalistă despre secretul longevității sale, britanicul a răspuns astfel: “Există un singur cuvânt și acesta este «moderație». În toate lucrurile. Indiferent dacă e vorba despre mâncare, despre lectură sau despre a face o plimbare în aer liber, niciodată să nu vă suprasolicitați organismul. Și, bineînțeles, în același timp trebuie să vă exersați și mintea”.

Directorul British Museum și-a înaintat demisia în urma cazului artefactelor furate din colecția muzeului

Directorul British Museum, care găzduiește artefacte din întreaga lume, și-a dat demisia după ce a recunoscut că instituția pe care a condus-o “nu a răspuns în măsura în care ar fi trebuit” în urma avertismentelor din 2021 cu privire la anumite obiecte care ar fi fost furate, relatează vineri DPA/PA Media.

Directorul Hartwig Fischer a anunțat că renunță la conducerea muzeului din Londra după ce săptămâna trecută s-a descoperit că obiecte din colecția instituției sunt “dispărute, furate sau avariate”, ceea ce a condus la deschiderea unei anchete.

Consiliul de administrație al muzeului a acceptat demisia fostului cancelarul George Osborne, președintele consiliului, declarând că Fischer “a acționat onorabil” și că “nimeni nu s-a îndoit vreodată de integritatea lui Hartwig, de dăruirea lui pentru slujba sa sau de dragostea lui pentru muzeu”.

“În ultimele zile am revizuit în detaliu evenimentele din jurul furturilor de la British Museum și a anchetei cu privire la acestea”, a declarat Fischer, istoric de artă german, citat într-un comunicat. “Este evident că British Museum nu a răspuns în măsura în care ar fi trebuit la avertismentele din 2021 și la problema care a apărut acum la suprafață în totalitate”, a adăugat el.

“Responsabilitatea pentru acest eșec trebuie să revină în cele din urmă directorului. De asemenea, am apreciat greșit remarcile pe care le-am făcut la începutul acestei săptămâni despre dr. Gradel. Doresc să-mi exprim regretul sincer și să retrag aceste remarci”, a adăugat directorul demisionar.

Ittai Gradel, autor, universitar și dealer de antichități, alertase muzeul cu privire la unele dintre obiectele furate.

“Mi-am înaintat demisia președintelui consiliului de administrație și voi demisiona de îndată ce consiliul va stabili o conducere interimară”, a continuat Fischer.

Hartwig Fischer a adăugat că “situația cu care se confruntă muzeul este de cea mai mare gravitate. Cred, sincer, că va depăși acest moment și că va ieși mai puternic, dar, din păcate, am ajuns la concluzia că prezența mea se dovedește a fi o distragere a atenției. Acesta este ultimul lucru pe care l-aș dori”.

Fischer, care este director al British Museum din 2016, și-a anunțat în luna iulie intenția de a demisiona anul viitor.

Numărul artefactelor furate de la British Museum din Londra este de “aproape 2.000”, iar operele de artă care lipsesc din colecțiile instituției au o valoare totală de “mai multe milioane de lire sterline”, potrivit unor relatări apărute recent în presa britanică.

Săptămâna trecută, British Museum a anunțat că mai multe obiecte din colecțiile sale sunt “dispărute, furate sau avariate” și că mai mulți dintre angajații săi, al căror număr nu a fost precizat, au fost concediați.

Muzeul londonez a intentat un proces împotriva unei persoane în timp ce Poliția britanică a deschis o anchetă, însă nicio arestare nu a fost realizată deocamdată.

British Museum nu a indicat câte dintre artefacte au fost furate și nici nu a făcut precizări despre obiectele care lipsesc, spunând doar că acestea sunt “piese mici”, inclusiv “bijuterii din aur și nestemate sau pietre semiprețioase și sticlă ce datează dintre secolul al XV-lea î.e.n. și secolul al XIX-lea e.n.”.

O anchetă independentă privind sistemele de securitate a fost demarată, iar chestiunea dispariției obiectelor de artă este investigată și de divizia de infracțiuni economice din cadrul Poliției Metropolitane din Londra.

Ittai Gradel ar fi anunțat conducerea muzeului în urmă cu trei ani că anumite obiecte din colecțiile sale sunt propuse spre vânzare pe site-ul eBay, inclusiv un artefact din Roma Antică, estimat de comercianții de artă între 25.000 și 50.000 de lire sterline (32.000-64.000 de dolari), care era propus la prețul de doar 40 de lire sterline (51 de dolari).

O sursă a dezvăluit pentru Daily Telegraph că directorii prestigiosului muzeu au tratat cazul “într-o manieră neglijentă și incompetentă” și că dovezile ce le-au fost prezentate în trecut au fost ignorate.

Inteligența artificială riscă să reproducă aceleași greșeli ca rețelele de socializare, afirmă președintele Microsoft

Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale (AI) riscă să reproducă greșelile făcute de industria tehnologică la începutul erei rețelelor de socializare, a avertizat vineri președintele Microsoft, Brad Smith, la un forum de afaceri la New Delhi, potrivit AFP.

Industria tehnologică “devenise puțin prea euforică cu privire la toate lucrurile bune pe care social media urma să le aducă lumii - și erau multe - fără să se gândească la riscuri”, a spus Smith la B20 (Business 20), care reunește jucători din sectorul privat timp de trei zile, înainte de G20.

“Trebuie să fim cu mintea limpede, trebuie să fim entuziasmați de posibilitățile care ni se oferă, dar în același timp trebuie să ne gândim la dezavantaje, chiar să ne îngrijorăm. Și trebuie să construim măsurile de protecție de la început”, a avertizat el.

AI provoacă o îngrijorare tot mai mare în întreaga lume, deoarece această tehnologie poate fi utilizată în scopuri rele. La fel ca în cazul video-urilor “deepfake” care îi fac pe oameni să spună lucruri pe care nu le-au spus.

Tehnologia, care promite să revoluționeze o gamă largă de profesii, stârnește, de asemenea, în rândul multor lucrători, teama că profesia lor se va transforma sau va dispărea.

Conform unui studiu publicat luni de ONU, inteligența artificială este mai probabil să creeze locuri de muncă decât să le distrugă, dar va duce la potențiale schimbări în calitatea locurilor de muncă, inclusiv intensitatea muncii și autonomia.

Studiul subliniază, de asemenea, că efectele acestei noi tehnologii variază considerabil în funcție de ocupații și domenii, femeile fiind mai predispuse decât bărbații să aibă munca afectată.

Potrivit președintelui Microsoft, publicul dorește să se asigure că “această nouă tehnologie rămâne sub control uman”.

Papa Francisc se declară bucuros să călătorească în Mongolia pentru a se întâlni cu un popor nobil și înțelept”

Papa Francisc s-a declarat duminică “bucuros” să călătorească joia viitoare în Mongolia, o țară cu populație majoritar budistă, pentru a se întâlni cu “un popor nobil și înțelept” și pentru a vizita “o Biserică mică în număr, dar dinamică în credință”, informează AFP.

“Este vorba despre o vizită atât de mult dorită”, a declarat suveranul pontif după rugăciunea sa publică Angelus, oficiată duminică de la balconul Palatului Apostolic din Piața Sfântul Petru din Roma.

Această călătorie “în inima Asiei”, care se va încheia pe 4 septembrie, va fi o bună ocazie “pentru a se întâlni cu un popor nobil, înțelept, cu o mare tradiție religioasă”, a declarat papa Francisc.

Mongolia, o fostă țară-satelit a Uniunii Sovietice și devenită o democrație în 1992, are una dintre cele mai mici comunități catolice din lume, evaluată la aproximativ 1.450 de membri dintr-o populație totală de 3 milioane de locuitori.

Adresându-se direct mongolilor, liderul spiritual de la Vatican a declarat: “Le mulțumesc autorităților voastre pentru invitația lor plină de curtoazie, precum și celor care pregătesc vizita mea cu mult zel”.

Vizita va reprezenta o modalitate prin care papa Francisc speră să construiască o relație de apropiere cu cei doi mari vecini ai Mongoliei, Rusia și China.

Această călătorie îndelungată, ce include un zbor de nouă ore cu avionul între Roma și capitala mongolă Ulan Bator, va fi totodată un test pentru starea de sănătate a suveranului pontif în vârstă de 86 de ani, care a suportat în luna iunie o dificilă operație abdominală sub anestezie generală și care se confruntă de mai mulți ani cu probleme locomotorii.

Guvernul francez interzice abaya în școlile de stat

Franța va interzice portul abaya în școlile de stat, a anunțat duminică ministrul educației naționale din această țară, Gabriel Attal, care a precizat că decizia a fost luată în numele laicității, pentru a pune capăt controverselor din jurul acestui veșmânt larg și lung purtat în mod tradițional de unele eleve musulmane, informează AFP și dpa.

“Am decis să nu se mai poată purta abaya la școală”, a declarat Gabriel Attal, duminică seara, la postul de televiziune TF1.

Ministrul francez, care de la preluarea funcției, vara aceasta, a adoptat o atitudine fermă în problemele de laicitate, a apreciat că a te duce la școală în abaya este “un gest religios, menit să testeze rezistența Republicii (Franceze) asupra sanctuarului laic pe care trebuie să-l reprezinte Școala”.

“Când intrați într-o clasă, trebuie să nu puteți identifica religia elevilor atunci când îi priviți”, a explicat Attal duminică la TF1.

Problema acestei ținute tradiționale este una sensibilă, Consiliul Francez de Cult Musulman (CFCM) apreciind la rândul său că abaya nu este un însemn religios musulman. Portul abaya este “mai ambivalent decât un văl”, potrivit lui Haoues Seniguer, specialist în islamism.

Legea din Franța impune o separare strictă între stat și religie.

Se estimează că între 3,5 și 6 milioane de musulmani trăiesc în această țară cu 67 de milioane de locuitori.

Afișarea în public a unor simboluri văzute ca religioase a provocat în mod repetat controverse, în special atunci când este vizat islamul.

În 1994 a fost adoptată o lege ce permite doar portul de simboluri religioase discrete în școli.

Zece ani mai târziu, portul de văl pe cap în școli a fost total interzis, dar nu și al acoperământului evreiesc kipa sau al crucii creștine.

În 2010 a urmat interzicerea de a purta în public văl islamic integral, care acoperă toată fața.

Noua decizie a actualului ministru francez al învățământului a fost aplaudată de dreapta politică. Eric Ciotti, din partea partidului Republicanii, a scris pe platforma X (fostă Twitter): “Noi am cerut de mai multe ori interzicerea abaya în școlile noastre. Salut decizia ministrului educației naționale care ne dă dreptate”.

În schimb, Clementine Autain, parlamentară franceză din partea partidului de stânga Franța Nesupusă (LFI), și-a exprimat indignarea în legătură cu “poliția vestimentară”, calificând drept “neconstituțional” și “contrar principiilor fondatoare ale laicității” anunțul lui Gabriel Attal.

(Agerpres)

Ucraina se pregătește să mobilizeze mai mulți recruți pe măsură ce războiul continuă

Conducerea ucraineană pregătește solicitări suplimentare de recrutare pentru a continua să lupte împotriva invaziei forțelor ruse, informează, sâmbătă, dpa.

“Da, armata ne-a abordat și probabil va fi un apel suplimentar”, a declarat, sâmbătă, secretarul Consiliului Național de Securitate, Olexii Danilov, pentru un post de radio ucrainean. Cu toate acestea, mobilizarea nu va depăși parametrii deja stabiliți la începutul războiului, pe 24 februarie 2022, a adăugat el.

Danilov a spus că decizia nu reprezintă o măsură neprogramată și că mobilizarea este în desfășurare de un an și jumătate. “Nu este nevoie să facem zgomot, totul merge conform planului pe care îl urmăm în prezent”, a adăugat el.

Ucraina a declarat legea marțială după ce Moscova și-a lansat invazia, ceea ce înseamnă că toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt obligați să efectueze serviciul militar dacă sunt chemați. Cu toate acestea, unii sunt scutiți de serviciu din motive de sănătate sau sociale, sau dacă sunt tați singuri.

Nu se cunoaște numărul exact al bărbaților care au fost mobilizați până acum, dar anul trecut, adjunctul ministrului apărării, Hanna Maliar, a estimat numărul acestora la câteva sute de mii.

Ca urmare a pierderile din luptele în curs, noii recruți trebuie să fie pregătiți în mod constant pentru a fi trimiși pe front.

Recent, Ucraina a fost marcată de un scandal de corupție legat de recrutare. Au existat informații că un oficial care lucra într-un birou militar districtual a cumpărat proprietăți în Spania prin presupusa mită primită pentru a-i declara inapți pentru serviciu pe ucrainenii bogați.

După ce cazul a fost făcut public, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o examinare amănunțită a întregului sistem național de recrutare militară pentru a elimina corupția.

La o conferință de presă miercuri, președintele Zelenski a răspuns că mobilizarea mai multor soldați este solicitată de conducerea militară atunci când a fost întrebat dacă ar trebui chemați mai mulți recruți în contextul pierderilor grele de pe câmpul de luptă. (AGERPRES)

Lasă un comentariu