Impactul salvator și... Dăunător al antibioticelor, o mare enigmă

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, citați de G4media.ro, susțin că antibioticele perturbă ecosistemul complicat al microbiomului nostru intestinal și, astfel, pun bacteriile supraviețuitoare la un risc mai mare de a dona genele lor rezistente agenților patogeni.

“Cu cât populația de bacterii din intestinul nostru este mai diversă, cu atât mai bine. Dar fiecare tratament cu antibiotice perturbă această populație, deoarece antibioticele nu sunt suficient de bine direcționate pentru a distruge doar bacteriile patogene care provoacă infecția. În schimb, ele atacă toate bacteriile din intestine. Microbiomul intestinal joacă un rol uriaș în menținerea sănătății noastre, inclusiv în reglarea sistemului imunitar și în sprijinirea digestiei, iar antibioticele sunt una dintre cele mai mari amenințări la adresa microbiomului intestinal.

Pierdem diversitatea în intestine și microbii cruciali care ne-au susținut timp de sute de mii de ani. Ceea ce știm că se întâmplă la adulți după administrarea de antibiotice se întâmplă mai dramatic la bebeluși: o diversitate mai mică a microbiomului și vârfuri uriașe de gene rezistente la medicamente.

Antibioticele sunt medicamente uimitoare care au salvat milioane de vieți. Sunt resurse foarte prețioase și ar trebui folosite, dar trebuie să înțelegem cum să le țintim cu precizie, în ideea de a scăpa doar de bacteriile de care vrem și de a lăsa intacte bacteriile benefice.

Cel mai mare instrument pe care îl avem la dispoziție în acest sens este reprezentat de alimentația noastră, întrucât alimentația este unul dintre cei mai mari factori care stau la baza stabilirii microbiomului uman.

De fiecare dată când utilizăm antibiotice, crește riscul proporțional ca microbiomul intestinal să se îmbogățească în gene rezistente la medicamente.

Numai între anii 2000 și 2015, la nivel mondial, prescrierea de antibiotice a crescut cu 65%.

Din păcate, potrivit datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în România se consumă cele mai multe antibiotice din Europa, respectiv 25,7 doze zilnice la 1.000 de locuitori (anul 2021). La polul opus se află Olanda (7 doze zilnice la 1.000 de locuitori), în timp ce la nivelul Uniunii Europene, media este de 16 doze zilnice la 1.000 de locuitori. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu