DIN CAUZA ÎNCĂLZIRII GLOBALE, VALURILE DE CANICULĂ ȘI DE FURTUNI SEVERE VOR DURA MAI MULT!

Distribuie pe:

Potrivit agenției Reuters, citată de agerpres.ro, țările din emisfera nordică se pot aștepta la valuri mai lungi de caniculă, precum și la mai multe zile consecutive de ploi torențiale cu urmări distrugătoare “dacă țintele agreate la nivel internațional pentru limitarea încălzirii globale sunt depășite”.

Potrivit ultimului studiu în acest sens, mai multe zile cu temperaturi mai ridicate decât media perioadei se vor înregistra consecutiv dacă temperatura globală va crește cu două grade Celsius peste nivelul perioadei preindustriale, prelungind astfel durata perioadelor caniculare viitoare.

“Temperaturile globale au crescut deja cu un grad Celsius și sunt pe cale să crească cu cel puțin 3 grade Celsius, dacă statele nu reduc emisiile răspunzătoare pentru încălzirea globală, în conformitate cu planurile pe care le-au făcut până la această oră.

Studiul nostru a ajuns la concluzia că dacă globul se încălzește cu două grade Celsius peste nivelurile preindustriale, am putea asista la o modificare importantă a condițiilor climatice din timpul verii, față de tiparele pe care le cunoaștem astăzi.

Pe măsură ce valurile de căldură și secetă devin mai extinse, efectele negative pentru sănătate vor crește semnificativ. Vremea extremă va deveni mai persistentă (perioade caniculare și secetoase mai lungi, precum și zile consecutive de ploi torențiale).

În 2018, mai multe valuri de vreme caniculară și secetoasă, fiecare cu o durată de mai multe săptămâni, au contribuit la pierderi de 15% din recolta de grâu din Germania. În Statele Unite, ultimele 12 luni au fost cele mai ploioase din istorie, regiunile centrale înregistrând săptămâni de precipitații aproape continue, care au inundat porțiuni semnificative de teren agricol.

Dacă temperaturile cresc cu două grade Celsius, probabilitatea unor valuri caniculare cu o durată mai mare de două săptămâni crește cu 4%, în comparație cu vremurile actuale, de-a lungul regiunilor situate la latitudini nordice mijlocii, care includ cea mai mare parte a Europei, America de Nord și Asia Centrală și de Nord.

Probabilitatea a cel puțin șapte zile consecutive de ploi torențiale va fi cu 26% mai mare în aceeași regiune. Cercetarea arată că limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius (limita minimă convenită de guverne prin acordul de la Paris din 2015) ar reduce considerabil aceste efecte.

Este nevoie de măsuri urgente, care să reducă în continuare emisiile responsabile pentru încălzirea globală”, a precizat autorul principal al studiului, Peter Pfleiderer, din cadrul grupului de cercetare Climate Analytics, de la Universitatea Humboldt.

*

Pe de altă parte, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a tras recent un semnal de alarmă referitor la noi date care arată că iulie 2019 a fost cea mai călduroasă lună din istoria meteorologiei moderne. El a îndemnat liderii mondiali să vină la summitul convocat pentru luna septembrie cu propuneri de măsuri concrete pentru întărirea acțiunilor din domeniul climatic.

Mai multe orașe din Europa au fost afectate în această vară de valuri de caniculă record, iar țări precum Marea Britanie, Germania și Franța au înregistrat noi recorduri de căldură.

Olanda a anunțat că a înregistrat aproape 400 de decese suplimentare, ca urmare a căldurii extreme, care reprezintă un pericol, în special pentru persoanele în vârstă, copii și cei cu probleme medicale preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. 

Lasă un comentariu