Târgu Mureș: Furtuna violentă de miercuri seara a provocat incendii și a doborât zeci de copaci

Distribuie pe:

Furtuna de miercuri seară a dat mari bătăi de cap autorităților din Târgu Mureș, dar și celor din mai multe localități din județ. Târgumureșenii au fost avertizați, în jurul orei 18.40, printr-un mesaj RO ALERT, asupra iminenței unei furtuni care s-a manifestat cu rafale de vânt de o putere mare, de 70-80 km/h, descărcări electrice, grindină și averse torențiale. În doar o jumătate de oră, vântul puternic a culcat la pământ zeci de copaci, iar în anumite zone ale orașului, canalizarea, în mare parte obturată de mizeria adusă de vânt și ploi, a făcut față cu greu cantității mari de apă acumulată. De asemenea, furtuna a provocat două incendii. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Autoritățile au intervenit pentru a înlătura efectele furtunii: incendii și mulți copaci doborâți de vânt în Târgu Mureș

Conform ISU Mureș, în Dispeceratul Integrat 112 s-au înregistrat 43 solicitări, prin intermediul cărora s-au semnalat 2 incendii și 41 de situații de urgență ca urmare a producerii fenomenelor hidro-meteo periculoase la nivelul infrastructurii municipiului Târgu Mureș, respectiv a localităților Cristești, Sâncraiu de Mureș și Ungheni. Au intervenit 75 de pompieri militari din cadrul a șase subunități de intervenție și Grupa Operativă a ISU Mureș, cu cinci autospeciale de stingere, un microbuz, cinci autospeciale de primă intervenție și comandă, o autospecială de descarcerare, o autocisternă, două motopompe remorcabile, două autoscări mecanice de intervenție și salvare de la înălțimi, în vederea înlăturării efectelor negative produse.

Poliția Locală din Târgu Mureș, echipe de la Sere și pompierii militari au muncit ore în șir pentru a îndepărta cei peste 30 de copaci căzuți și pentru a înlătura efectele furtunii. Inclusiv primarul municipiului, Soós Zoltán, a fost prezent în teren pentru a vedea urmările furtunii.

La un restaurant din Piața Teatrului din Târgu Mureș a izbucnit un incendiu, în urma supratensiunii în rețea, din cauza lăsării sub tensiune a unor aparate electrice. A fost afectată și Grădina Zoologică din Târgu Mureș, unde doi zimbri europeni au ieșit din padocul lor după ce gardul a fost culcat la pământ de un copac căzut, gardul de la UMFST Târgu Mureș a fost rupt într-un loc de un arbore doborât de vânt. Balonul de la Patinoarul Artificial din Sângeorgiu de Mureș (din apropierea Complexului Weekend din Târgu Mureș) a fost culcat la pământ. Conform Instituției Prefectului, alimentarea cu energie electrică a peste 5.200 de consumatori din 30 de localități ale județului a fost afectată în urma furtunii. Echipele Electrica au intervenit pentru a reconecta rețelele de electricitate afectate de căderile de arbori și vântul puternic.

La Grădina Zoologică, doi zimbri europeni au evadat” din padocul lor după ce gardul a fost pus la pământ de un copac căzut

Și Grădina Zoologică din Târgu Mureș a fost afectată de căderile de copaci și crengi. Acestea au distrus, în mai multe locuri, gardul. Doi zimbri europeni au “evadat” din habitatul lor după ce gardul padocului a fost culcat la pământ de un copac căzut. Ieri, reprezentanții grădinii au anunțat că “avem bucuria de a vă anunța că am reușit să capturăm cele două exemplare de zimbri europeni, fără a fi nevoie să îi tranchilizăm, iar grădina noastră zoologică și-a redeschis porțile pentru dumneavoastră. Aceste animale au fost reintegrate în habitatul lor corespunzător, iar echipa noastră de specialiști continuă să le monitorizeze cu atenție”. În cursul zilei de ieri, angajații Grădinii Zoo încă depuneau eforturi pentru a remedia pagubele.

Oamenii se întreabă dacă autoritățile fac suficient pentru a preveni efectele furtunilor. Tăierea arborilor bătrâni, întreținerea canalizărilor și îngroparea cablurilor electrice

În astfel de situații, cetățenii, pe bună dreptate, își pun o serie de întrebări legitime: dacă autoritatea locală face tot ce este posibil și legal pentru a tăia arborii bătrâni care pot pune în pericol integritatea oamenilor, dar și a bunurilor acestora. De ce canalizarea nu face față atunci când plouă mai mult sau dacă îngroparea cablurilor de curent și fibră optică nu este o soluție viabilă.

Primăria Târgu Mureș a anunțat în urmă cu aproape două săptămâni că în Zona Clinicilor (str. Ghe. Marinescu, str. 22 Decembrie 1989, Aleea Cornișa, str. Secuilor Martiri și str. Constantin Romanu Vivu) va proceda la tăierea a 52 de arbori maturi în vederea implementării unui proiect prin care se urmărește crearea de piste de biciclete. În locul acestora vor fi plantați 156 de arbori. De asemenea, în urmă cu două săptămâni, Primăria Târgu Mureș a tăiat mai mulți arbori bătrâni din Piața Unirii (parcul din vecinătatea Maternității Vechi) care puneau în pericol acea zonă. Cu toate acestea, furtuna de miercuri seară a smuls din rădăcini un brad tânăr. Reprezentanții Primăriei Târgu Mureș spun că există un program prin care arborii care pot pune în pericol siguranța publică sunt tăiați. În fiecare caz, tăierile se fac doar cu avize legale, consultarea ONG-urilor și a comisiilor de specialitate, iar în locul lor sunt plantați alți arbori, conform indicațiilor specialiștilor.

În Târgu Mureș, de mai mulți ani, s-a trecut la îngroparea cablurilor electrice și de fibră optică (telefonie și internet) pe mai multe străzi. De asemenea, conform noilor normative, în cazul construcțiilor noi, cablurile trebuie să fie, obligatoriu, subterane. Acest proces este în continuă desfășurare ceea ce va duce, în final, la evitarea pagubelor cauzate de furtuni.

Nu capacitatea sistemului de canalizare este problema, ci obturarea gurilor de canal cu frunze și mizerie în timpul furtunilor.

În ceea ce privește situația canalizării, purtătorul de cuvânt al Companiei Aquaserv, Nicu Tomulețiu, ne-a declarat că “Din păcate, de obicei când apar astfel de fenomene extreme, problema nu este capacitatea sistemului de canalizare de preluare a apelor pluviale, ci faptul că gurile de canalizare sunt obturate de crengi, frunze și mizerie aduse de vântul puternic. Întotdeauna, în astfel de cazuri, echipele de intervenție ale companiei ies pe teren și intervin pentru a rezolva cât mai repede problema”. Referitor la sistemul de canalizare din Târgu Mureș, reprezentantul Companiei Aquaserv susține că periodic, acesta este curățat și întreținut. Cantitățile mari de precipitații căzute într-un timp foarte scurt pot cauza însă probleme. Imediat după furtuna de miercuri seară am observat, în teren, cetățeni care au ieșit în stradă și au degajat gurile de canal pentru ca apa să se poată scurge mai rapid.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu