O nouă tentativă de înființare a Liceului Romano-Catolic

Distribuie pe:

Ieri, consilierii locali târgumureșeni au aprobat, cu 16 voturi pentru și 3 abțineri, hotărârea privind inițierea reorganizării unităților de învățământ ce funcționează în unitatea administrativ-teritorială a municipiului Târgu Mureș, propuse spre reorganizare pentru anul școlar 2024-2025. În fapt, este vorba de o nouă încercare de a înființa Liceul Romano-Catolic, după ce, ultima dată, fostul inspector școlar general, Sabin Pășcan, s-a opus înființării acestei unități de învățământ.

În Referatul de aprobare al hotărârii se arată că prin cererile înaintate de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Alba Iulia prin Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania și Parohia Romano-Catolică nr. 1 din Tg. Mureș și înregistrate la Municipiul Târgu Mureș sub nr. 39871/13.06.2023, și Uniunea Democrată Maghiară din România - Târgu Mureș, înregistrată sub nr. 43306 / 27.06.2023, s-a solicitat reorganizarea prin divizare a unității de învățământ Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș în vederea constituirii unei noi unități de învățământ cu filieră vocațională, profil teologic și filierea teoretică, profil real și umanist, având denumirea Liceul Teoretic Romano-Catolic. “Față de forma actuală a rețelei școlare pentru anul școlar 2023-2024, se solicită reorganizarea prin divizare a Liceului Teoretic «Bolyai Farkas» din Târgu Mureș în vederea constituirii, începând cu anul școlar 2024-2025, a unei noi unități de învățământ cu filieră vocațională, profil teologic și filierea teoretică, profil real și umanist, având denumirea Liceul Teoretic Romano-Catolic”.

Hotărârea a fost adoptată de consilierii locali, deși aceasta nu avea viza de legalitate necesară din partea secretarului general al municipiului Târgu Mureș. În nota secretarului general al municipiului Târgu Mureș se arată că “Văzând Raportul de specialitate nr. 47482 din 13.07.2023 al Direcției Juridice, Contencios-Administrativ și Administrație Publică Locală, adresa nr. 51429 din 18.08.2023 (a aceleiași direcții - n.r.), precum și dispozițiile legale incidente în materie, constată că nu sunt îndeplinite prevederile legale pentru aplicarea vizei de legalitate”. Cel mai probabil, Instituția Prefectului - județul Mureș va notifica hotărârea adoptată ieri fără viză de legalitate, astfel că și această încercare a înființa Liceul Romano-Catolic este sortită eșecului.

Voturile pentru au fost acordate de consilierii UDMR, PMP, POL (un vot din două). Papuc Sergiu (PSD) nu a votat, deși era prezent în sală, Pui Sebastian (PSD) s-a abținut, Claudiu Maior și Călin Moldovan (PRO România) s-au abținut. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu