Inculpații din “dosarul Bărdești” rămân în arest

Distribuie pe:

Vineri, Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie a Curții de Apel Târgu-Mureș s-a pronunțat asupra contestațiilor declarate de cei trei inculpați din “Dosarul Bărdești” împotriva încheierii Tribunalului Mureș din 24 august care le-a prelungit arestul preventiv cu încă 30 de zile. Este vorba de responsabilul centrului de îngrijire din Bărdești “Căsuța lu Min”, Cosmin Păpuc, Jolan Pascu, angajată a centrului, și fiul acesteia, polițistul Flavius Teodor Pascu.

În comunicatul de presă dat publicității de Curtea de Apel Târgu Mureș se arată că “potrivit extrasului Încheierii penale nr. 30CU/DL/1 septembrie 2023, în baza art. 4251 Cod procedură penală și art. 204 Cod procedură penală, instanța a respins ca nefondate contestațiile formulate de inculpatul P.C.I. (cu datele personale), de inculpata P.J. (cu datele personale) și de inculpatul P.F.-T. (cu datele personale) împotriva încheierii penale nr. 35/DL din data de 24 august 2023 pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Mureș în dosar nr. 3227/102/2023 și a menținut încheierea penală atacată”.

La sfârșitul lunii iulie, procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Târgu Mureș au dispus reținerea celor trei pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

Din cercetările acestora a reieșit că, în anul 2020, cei trei suspecți ar fi constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători. “Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, ar fi fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei”, arăta DIICOT într-un comunicat de presă dat publicității la scurt timp după izbucnirea scandalului.

Reamintim că în 27 iulie au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea. În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica. În total au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu