Judecătorii Curții de Apel Târgu Mureș au încetat protestul împotriva propunerii de modificare a pensiilor de serviciu

Distribuie pe:

Ieri, Curtea de Apel Târgu Mureș a dat publicității un comunicat de presă prin care anunță decizia de a înceta protestul declanșat în urma promovării proiectului de lege de modificare a pensiilor de serviciu. Protestul, declanșat în luna iunie, a constat în amânarea cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării și regularizării cererilor, cu excepția cauzelor cu caracter urgent.

Decizia de a înceta protestul a fost luată luni, 4 septembrie, în cadrul Adunării Generale a judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu Mureș. Pe ordinea de zi a ședinței a figurat “reanalizarea situației vizând măsurile de protest adoptate prin Hotărârea Adunării generale a judecătorilor Curții de Apel Târgu Mureș nr. 3 din 20 iunie 2023”. În urma discuțiilor, judecătorii au hotărât să suspende forma de protest. “Având în vedere votul majoritar al judecătorilor prezenți, Adunarea generală a judecătorilor a hotărât suspendarea formei de protest adoptate prin Hotărârea Adunării generale nr. 3 din 20 iunie 2023 a judecătorilor Curții de Apel Târgu Mureș și reluarea activității de judecată, începând cu data de 4 septembrie 2023”, se arată în comunicatul de presă.

În luna iunie, adunările generale ale judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu Mureș și de la cele nouă judecătorii și trei tribunale arondate, din județele Mureș și Harghita, au decis declanșarea protestului vizând proiectul de lege de modificare a pensiilor de serviciu. La acea dată, magistrații susțineau că înregistrarea la Senat a proiectului Legii privind modificarea pensiilor de serviciu și, apoi, “lansarea intempestivă în spațiul public a unor amendamente, la data de 29 mai 2023, au constituit elemente de instabilitate, prin raportare la «speranța legitimă», concretizată în principiul propriu oricărui stat de drept, privind supremația legii”. Într-un comunicat de presă dat publicității cu ocazia declanșării protestului, magistrații arătau că “această instabilitate a determinat un val de pensionări ce afectează grav sistemul judiciar. În Expunerea de motive la proiectul acestei legi s-a făcut trimitere expresă la jurisprudența Curții Constituționale, cu referire la «pensiile de serviciu» ale magistraților, arătându-se că protecția deciziilor Curții Constituționale se referă la pensiile magistraților. De asemenea, în acord cu această jurisprudență, s-a specificat că regimul strict al absenței unor drepturi, al incompatibilităților și interdicțiilor stabilit prin Legea fundamentală și dezvoltat prin lege specială, precum și responsabilitățile și riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu. Prin urmare, pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor nu trebuie tratate ca pensii speciale”. Aceștia atrăgeau atenția asupra lipsei acute de personal în contextul creșterii numărului și complexității cauzelor judecate, lipsă care are implicații negative majore asupra actului de justiție.

“În Hotărârea nr. 3/20 iunie 2023, Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Târgu Mureș a stabilit, cu titlu de excepție, categoriile de cauze cu caracter urgent, care vor continua să fie soluționate pe durata protestului”, se arată într-o știre Agerpres. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu