Budapesta: Ajutor majorat pentru elevii maghiari din afara granițelor Ungariei

Distribuie pe:

“Luni începe transferul sumelor majorate, în cuantum de 100.000 de forinți (cca 1.345 lei), pe care părinții copiilor maghiari, respectiv tinerii maghiari din afara granițelor Ungariei care merg la școli cu predare în limba maghiară le primesc din partea Guvernului Ungariei, ca formă de sprijin dedicat celor care studiază în limba maghiară în statele vecine cu Ungaria, a transmis Secretariatul de Stat pentru Politicile Naționale”, se arată într-o știre a agenției maghiare MTI.

Scopul acestui sprijin este de a încuraja părinții să aleagă școlile cu predare în limba maghiară și de a consolida învățământul în limba maghiară în afara granițelor Ungariei.

În comunicatul Secretariatului de Stat se amintește că decizia de a introduce acest program de sprijin a fost luată în timpul primului Guvern Orbán. Potrivit legislației adoptate atunci, începând cu anul școlar 2002/2003, acest sprijin este acordat tuturor elevilor și studenților maghiari de peste granițe care învață în limba maghiară în unitățile de învățământ din țările în care s-au născut și care sunt vecine cu Ungaria.

Scopul programului este de a încuraja părinții să își înscrie copiii în instituțiile de învățământ cu predare în limba maghiară, deoarece cei care frecventează astfel de grădinițe și școli, au mult mai multe șanse să-și păstreze identitatea maghiară.

“În limba maghiară, în locul natal” (“Szülõföldön magyarul”) este unul dintre cele mai importante programe ale Secretariatului de Stat pentru Politicile Naționale, în cadrul căruia aproximativ 220.000 de copii și tineri maghiari care trăiesc în afara granițelor Ungariei primesc în fiecare an un astfel de sprijin, se arată în comunicat.

Anul acesta, cuantumul sprijinului a crescut de la 22.400 de forinți brut pe an, la 100.000 de forinți brut pe an, pentru toate grupele de vârstă. Plata - de care se ocupă Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt. din Ungaria, respectiv organizații partenere din afara Ungariei - începe luni, primele sume care vor fi transferate fiind cele către Slovacia, urmând ca în următoarele săptămâni, sumele de bani să ajungă în toate regiunile din afara granițelor.

Educația în limba maternă este garanția supraviețuirii comunităților maghiare în toate regiunile din afara granițelor Ungariei, prin urmare, Secretariatul de Stat pentru Politicile Naționale va continua să sprijine copiii și tinerii maghiari și rețeaua instituțiilor de învățământ maghiare din străinătate și în viitor, de la creșă și până la universitate, se precizează în comunicat. (sursa MTI)

Lasă un comentariu