DRUMUL VINULUI

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Oraș în Podișul Dobrogei, între Dunăre și Marea Neagră, cu un Muzeu al Vinului și o podgorie renumită în care se produc anual 18 milioane de litri de vin dulce și aromat. 2) Vin românesc obținut din struguri nobili, de culoare roz-pal, cu nuanțe trandafirii și arome inconfundabile, cultivat în podgoriile Budureasa, Bohotin, Huși, Pietroasa și Tohani. 3) Cules! - “Rosevelt Island Raquet Club” (acronim) - Din florile acestui arbust se obține un vin cu aromă deosebită, ca o șampanie. 4) “Bilateral Acute Otitis Media” (acronim) - Soi de struguri hibrid negrii, utilizat mai ales la producția de vin în SUA; numele este sinonim cu al unui mare pictor francez. 5) Colecționar de artă austriac (Ștefan) - Somelierul anului 2007 în Elveția, nume sinonim cu al unei importante colecții de vinuri (Nathalie). 6) Comună în județul lași, cu “podgorii sfinte” conform domnitorului Dimitrie Cantemir, care se întinde pe 1.700 ha și în care se cultivă soiul unic “Grasă” - Astfel... la o Tămâioasă de Drăgășani! 7) Trei la compunere - Trai la Traminer! 8) Tria! - Localitate în județul Iași, care dă numele apreciatului soi de vin românesc “Busuioacă”. 9) “International Open Academy” (acronim). 10) Soi românesc de struguri obținut la Stațiunea de cercetare Drăgășani, prin încrucișarea soiurilor Coarnă Neagră și Cardinal - Domenii viticole și crame în sud-vestul județului Constanța, întinse pe 30 km pe malul drept al Dunării. 11) Zonă viticolă cu multiple podgorii în județele Buzău și Prahova, pe versantul nordic al Istriței, având ca centre importante: Pietroasele, Săhăteni, Tohani, Ceptura și Valea Călugărească (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Soi de struguri din sud-vestul Franței foarte cultivat în Argentina, dar și în Republica Moldova, cel mai cunoscut fiind cel de “Purcari”; vinul este puternic, cu gust nuanțat de vișină coaptă și prună - Județ în vestul României în care se găsește podgoria Miniș-Măderat, în care se cultivă în principal soiurile: Cadarcă, Burgund Mare și Mustoasă de Măderat. 2) “... - Corabia”, podgorie în sudul Olteniei, în care se cultivă în special soiuri pentru vin. 3) Într-o șarbă de Știrbey! - Județ în sudul țării în care se remarcă podgoria Caracal și din care provin premiatele vinuri de Sâmburești - Podgorie în județul Alba, cu vii cultivate încă din perioada daco-romană, în preajma orașului omonim, cu o pepinieră de butași altoiți în satul Ciumbrud. 4) Soi de viță-de-vie din care se obțin celebrele vinuri de Tokaj, cultivat la noi în Crișana și Maramureș - Ceasuri.

5) Cei mai buni... la butași! - Soi de struguri albi obținuți la Stațiunea de cercetare Odobești, din încrucișarea soiurilor Tămâioasă Românească și Riesling Italian. 6) Popor euro-asiatic, al cărui teritoriu este considerat “leagănul fabricării vinului”, situat pe locul 6 în lume la producția de struguri, dar care vinifică doar 2% din producție - “... del vin” este numele unui canal din Veneția, Italia - Oală de lut. 7) “ ...Zeilor”, superlativ pentru vinul roșu (pl.) - Baterist autohton (Flavius). 8) În haos! - Intrarea în Rasova! - Scriitor chinez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, autorul volumului “Țara Vinului” (Yan) - Tudor Miniș. 9) Podgorie în jurul orașului Cernavodă din județul Constanța, în care se cultivă soiurile: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir - “...Vinului”, reunește 4 din cele mai mari podgorii din Transilvania: Alba, Aiud, Sebeș-Apold și Târnave. 10) Podgorie în comuna omonimă din județul Vrancea, pe văile Milcovului și Râmnicelului, soiurile cultivate fiind: Fetească Neagră, Traminer, Riesling de Rin, Muscat Otonel sau Chardonnay - În horă! 11) Strămoșii noștri, a căror mare plăcere era vinul, pe care îl beau neamestecat și îl vărsau pe haine, crezând că le va aduce noroc (sg.) - Cea mai mare podgorie din Transilvania, pe văile singurelor râuri care dau numele unei regiuni viticole și având drept centre mai importante: Jidvei, Cetatea de Baltă și Blaj.

Dicționar. EDLIS, RAVET, TRI, AAA, RIO, HOSU, MO.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Drumuri europene”, apărut în 2 septembrie 2023: TOWERBRIDGE, UN, GRAZ, R, D, BERGEN, SOCI, IGO, VATICAN, NAMA, TOB, PB, G, ALS, CIPRU, EL, BAR, UAIR, NAP, RAP, D, G, HAMBURG, SH, STONEHENGE, PISA, AMALFI.

Lasă un comentariu