UN BUCHET MULTICOLOR

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Plantă erbacee agățătoare, toxică, cu flori albe-verzui (Bryonia alba). 2) “Floarea de... a toamnei”, mai este denumită popular Crizantema; se prezintă în culori și forme diferite și surprinzătoare, fiecare culoare având semnificația ei - Plantă erbacee acvatică, carnivoră, cu flori galbene (Utricularia Vulgaris). 3) Ramona Stan - Arbust care înflorește primăvara; florile sunt simple sau duble, plăcut mirositoare și în culori diferite, de la mov la alb. 4) Una din cele mai minunate și populare flori de apartament; înflorește tot anul, iar florile sunt multicolore de la roșu închis până la roz, de la galben la alb - “... 8”, numită popular și “luminița nopții”, cu flori în formă de rozetă colorate în galben, alb sau roz și cu miros plăcut de lămâiță; se deschide seara și moare până a doua zi. 5) Pronume care ne indică numărul sau cantitatea (pi.) - Rujulina Laurean - La mușcate și brândușe! 6) Plante erbacee cu frunze lucioase, verzi-albăstrii și flori galbene; pidosnic - “Aortic And Junctional Tourniquet” (acronim).  7) Coadă de pistil! - Ultimele petale la o brândușă! - Floare care plutește la suprafața apei, cu flori albe sau galbene și miros plăcut; plută. 8) Răsar mimozele! - Plantă originară din regiunea Munților Himalaya, cu rădăcina scurtă și groasă, fibroasă și foarte aromată, cu frunze moi și flori roșii-purpurii sau roz, în formă de clopot. 9) Arbore impunător, foarte des întâlnit la noi, cu flori de culoare alb-gălbui și foarte aromate, folosite în medicină - Arbuști ghimpoși, cu flori albe sau roz și cu fructe negre, comestibile - La panseluțe și la omătuțe! 10) Comunități etnice - Plantă erbacee, cu frunze lanceolate, cu flori roșii-purpurii, mai rar albe, dispuse într-un spic la vârful tulpinii; palma-pământului. 11) Altă denumire pentru Floarea de colț, care crește pe coastele stâncoase ale munților; inflorescențele sunt rotunde, galbene, înconjurate cu niște frunze albe, cu o dispunere stelară.

VERTICAL: 1) Plantă perenă din familia Compozee, cu flori galbene dispuse în capitule; iarba fiarelor (2 cuv.). 2) Plantă erbacee anuală, medicinală, cu frunze divizate și flori albe pe margini și galbene în centru, foarte aromatice; romaniță - Încheie un buchet! 3) Primele primule! - Răsar garoafele! - Loc în subteran, după care sunt numite niște așa-zise flori, de fapt niște minerale de culori, forme și dimensiuni, cu valoare estetică (pl.). 4) Plante acvatice cu flori albastre, trandafirii sau albe, mari, plăcut mirositoare - La pidosnic și la pălămidă! 5) Plantă medicinală cu flori albe, galbene sau liliachii și miros plăcut, mult căutată de albine - Zece sute. 6) Unul din numele zeului nordic Thor - Primele petale de nufăr! 7) Cineast danez, regizorul scurt-metrajului “în floare” (Lars von) - Prostul obicei. 8) “Esential Amino Acids” (acronim) - Specie de plante aromatice, arbori sau arbuști originari din zona mediteraneeană, cu flori galben-verzui pal, crescute câte 4-5 în umbrelă; dafini. 9) “Air Traffic Control Officer” (acronim) - “April Fools Day” (acronim) - În ruin! 10) La Seradelă și Brândușe! - Plantă erbacee cu frunze cărnoase și flori galben-purpuriu, uneori cu vârful roșu, grupate într-un buchet, care crește în regiunea alpină - “Brânca...”, plantă medicinală cu flori albe și miros specific foarte aromat; numele provine de la un animal din Carpații noștri (nom.). 11) Plantă erbacee cu flori albastre, uneori cu nuanțe alb-roz, care crește prin lanurile de cereale și este folosită în medicina naturistă.

Dicționar: GAR, ATLI.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Gala umorului”, apărut în 15 octombrie 2022: DEWAR; ADAMS; AMERICAN; EH; NASA; L; ULNA; G; T; BOMBECK; EB; FO; U; CKE; RADU; NTE; ES; FCA; MA; CONP; IO; LARSON; E; ENE; RAH; EIA; L; CHEVALIER; DUMAS; WILDE.

Lasă un comentariu