Dependența de rețelele sociale poate fi tratată!

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Colegiul Regal din Londra, citați de descopera.ro, susțin că terapia cognitiv-comportamentală (TCC), utilizată pentru a trata dependența de rețelele sociale, poate contribui benefic la îmbunătățirea stării psihice și la vindecarea depresiei.

“În studiul nostru, am constatat că în 70% dintre situațiile studiate a existat o îmbunătățire semnificativă a sănătății mintale, odată ce s-a intervenit asupra abuzului de social-media. În mai mult de o treime dintre cazuri, terapia a ajutat și la tratarea depresiei.

Noul studiu a analizat 23 de cercetări realizate între 2004 și 2022 și am descoperit că, în 7 din 10 cazuri în care s-a examinat rolul terapiei pentru adicția de social-media, cei care au dus terapia la bun sfârșit au avut rezultate mai bune și în ceea ce privește reducerea simptomelor de depresie, spre deosebire de cei care nu au urmat această terapie.

Aceste tipuri de terapie pot ajuta o persoană care petrece mult timp pe social-media, încurajând-o să fie mai atentă la utilizarea rețelelor sociale și să reflecteze asupra modului în care aceasta o fac să se simtă și ce alte activități ar putea să o facă să se simtă mai bine.

Ar trebui să explorăm proactiv modul în care utilizarea rețelelor sociale afectează sănătatea mintală a pacienților cu anxietate sau cu fluctuații de dispoziție, pentru a le oferi acestora posibilitatea de a beneficia de un tratament integrat.

Cu toate acestea, studiul prezintă și anumite limitări, respectiv felul în care au fost selectați participanții, ceea ce face dificilă generalizarea concluziilor. Social-media poate avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra sănătății mintale.

Un alt studiu, al cercetătorilor americani de la Universitatea Harvard, publicat în 2019, a constatat că modul în care oamenii folosesc social-media poate contribui benefic sau negativ asupra sănătății mintale. Aceștia au arătat că utilizarea de rutină, detașată, a fost asociată cu rezultate pozitive ale stării de sănătate, în timp ce implicarea emoțională în ceea ce se petrece pe social-media, precum verificarea constantă a platformelor din cauza fricii de a nu rata un eveniment, a fost asociată cu rezultate negative.

Se estimează că 57% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani utilizează social-media, iar renunțarea la acest obicei ar avea efecte negative, cum ar fi creșterea singurătății. Altele au constatat că a ajutat la reducerea emoțiilor asociate depresiei. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin în ce circumstanțe și pentru cine rețelele sociale pot fi utile sau dăunătoare”, afirmă oamenii de știință. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu