Noul șef CNAS ia în calcul creșterea CASS, pentru ca oamenii să-și poată face gratuit analizele în ziua în care doresc

Distribuie pe:

Cum facem cu resursele astea să împlinim nevoile oamenilor? Sunt prea puține resursele? Câte ne lipsesc? Avem un răspuns concret la această întrebare?”, a spus Baciu.

Președintele CNAS a adăugat că există o dispoziție instituțională ca această instituție să facă o analiză și să vină cu o nouă organizare care să funcționeze “după reguli mai moderne și mai responsabile”, mai aproape de standardele europene.

Vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România, Rozalina Lăpădatu, a afirmat ieri că aproape 900.000 de angajați nu plătesc CASS, iar contribuția lor ar însemna circa 4,8 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) pe an în plus la bugetul CNAS.

“4,8 miliarde de lei, raportat la fondul derulat de Casa Națională anul trecut, înseamnă undeva la 8,72% din fondul Casei de Asigurări de Sănătate, deci 8,72% din fondul Casei nu ajunge la pacienți. Asta înseamnă practic programul național de oncologie pe un an de zile aproximativ ca sumă (…)”, a spus ea, arătând că cei care nu plătesc contribuțiile fac parte din categoriile profesionale cele mai cunoscute, agricultori, constructori și industria alimentară.

O majorare a contribuției la asigurările de sănătate nu este exclusă odată cu procesul de reformare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dezvăluie președintele CNAS, Andrei Baciu.

Creșterea contribuției la asigurările de sănătate se numără printre variantele analizate pentru ca oamenii să-și poată face gratuit analizele în ziua în care doresc, fără să se mai împiedice de epuizarea fondurilor disponibile, a declarat președintele CNAS, Andrei Baciu, la Europa FM.

Acesta a spus că în prezent, 6,2 milioane de români achită contribuția de 10% la asigurările de sănătate. El a evitat să prezinte numărul total al celor care trebuie să plătească această contribuție, subliniind că se impune o analiză solidă a sistemului care să arate situația reală a veniturilor și cheltuielilor, precum și niște obiective clare.

“Din punctul meu de vedere, o nouă reformă, o nouă structură a sistemului de asigurări presupune fix lucrul ăsta: vorbim despre o instituție care a fost fondată acum 24-25 de ani, care se baza pe niște nevoi ale populației de atunci, care au suferit de atunci modificările firești, dar hai să ne uităm astăzi, în 2023: astea sunt resursele, astea sunt așteptările, nevoile oamenilor.

Lasă un comentariu