Fără scutiri la plata Contribuției Asigurărilor Sociale de Sănătate

Distribuie pe:

Asociațiile de pacienți cer Guvernului României să elimine scutirile la plata CASS acordate angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară și să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel asemănător cu țările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.

În țara în care banii alocați sănătății sunt insuficienți, Guvernul României continuă să ofere scutiri la plata CASS diferitelor categorii profesionale. 884.680 de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc CASS. 400 milioane de lei (conform www.profit.ro) nu ajung lunar în Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000 lei (după cum informează CNAS), iar nivelul scutirilor a fost de aproximativ 4.800.000.000 lei, cu alte cuvinte, în fiecare lună de scutiri, FNUASS este mai sărac cu 8,72%, precizează Laura Ivăncioiu, DeciSePoate, Noi3.life.

“Scutirile la plata CASS acordate diferitelor categorii profesionale încalcă cu bună știință prevederile Legii 95/2006, creează discriminare în rândul asiguraților, încălcând principiul solidarității și ignorând participarea obligatorie la plata CASS așa cum este prevăzut în lege.

Rugăm Guvernul României să anuleze facilitățile fiscale privind CASS acordate unor categorii profesionale, să îmbunătățească colectarea sumelor datorate de către companii la Fondul Național Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate și să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel asemănător cu țările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.

Pandemia a scos la lumină toate lipsurile sistemului medical din România, rugăm Guvernul României să trateze cu toată seriozitate domeniul medical, să asigure finanțare conform nevoilor și să reformeze sistemul medical, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii medicale de calitate la standarde europene”, se arată în Comunicatul de presă / scrisoare deschisă al Alianței Pacienților Cronici din România, Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA și Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Vasile Bota

Lasă un comentariu