Președintele CNCD despre incidentele de la meciul România-Kosovo: Sportul e sport și politica se manifestă în afara stadioanelor

Distribuie pe:

Sportul este sport și atunci politica se manifestă în afara stadioanelor, a afirmat marți seara președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, în contextul incidentelor care au avut loc la meciul de fotbal România - Kosovo, desfășurat pe Arena Națională.

“Nu au ce căuta aceste mesaje geopolitice în sport. (...) A juca fără spectatori înseamnă o pierdere foarte mare și financiară, dar în principal și de susținere a echipei naționale. (...) UEFA nu permite transmiterea mesajelor politice pe stadioane. (...) Sportul este sport și atunci politica se manifestă în afara stadioanelor, în studioul de televiziune”, a declarat președintele CNCD, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

El a reamintit de partidele jucate în preliminariile trecute fără spectatori, meciuri decisive. “Iar spectatorii contează foarte mult pentru echipa națională. (...) Da, este o problemă de imagine, sunt pierderi financiare. Eu aștept ziua în care acești suporteri filmați vor fi dați în judecată și să răspundă inclusiv financiar pentru faptele lor, pentru că nu se mai poate”, a spus Csaba Asztalos.

Președintele CNCD a menționat că instituția pe care o conduce colaborează cu Jandarmeria la astfel de meciuri.

“Dar Jandarmeria în acest moment nu are nici măcar temei legal să confiște un banner. Legea trebuie modificată”, a afirmat el, subliniind că “acel mesaj nu avea ce să caute pe stadion”.

Meciul dintre naționala de fotbal a României și selecționata Kosovo, întrerupt în min. 18, la scorul de 0 - 0, din cauza manifestărilor suporterilor români, marți seara, pe Arena Națională din București, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024, s-a reluat după o pauză de mai bine de 40 de minute.

Fanii au aruncat în min. 18 cu torțe în spatele porții kosovarului Arijanet Muric, astfel că arbitrul francez Willy Delajod a decis să întrerupă jocul.

Suporterii au aruncat cu petarde și au desfășurat un banner “Basarabia e România, Kosovo e Serbia”, la care nu au renunțat în ciuda faptului că Ianis Hagi și Nicolae Stanciu au mers să discute cu fanii.

De asemenea, s-a făcut apel la instalația de sonorizare ca spectatorii să se comporte în mod civilizat.

Arbitrul a trimis echipele la vestiare peste alte trei minute.

UEFA a anunțat pe site-ul său că meciul a fost “suspendat din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor”.

Echipele au revenit pe teren și jocul s-a reluat după zece minute de încălzire. (Agerpres)

Lasă un comentariu