MINUNILE GRECIEI

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Capitala Greciei, oraș care și-a luat denumirea de la Zeița înțelepciunii în mitologia elenă - “Insula parfumurilor”, numită astfel datorită florilor de o diversitate coloristică deosebită, situată în Marea Egee și cunoscută pentru arborele de mastic, care crește numai în această insulă. 2) Teatrul antic grec s-a născut din imnurile cântate sub această formă în cinstea lui Dionisos - Cel de-al doilea centru religios al Greciei după Muntele Athos, cu peisaje deosebit de spectaculoase oferite de mănăstiri construite în vârfurile stâncilor, cu accesul pe scări tăiate în piatră. 3) Un adevărat paradis pentru turiști, această insulă grecească din Marea Egee este vizitată anual de un milion de turiști pentru plajele, dar și ruinele antice minunate: Lindos, Kamiros sau Ialysos - Odyseeas Filemon - Intrarea în Alexandria! 4) Cel din Eliniko! - Oraș-stat în Grecia Antică, situat în peninsula Peloponez pe ruinele căruia s-a ridicat orașul Sparti, capitala administrativă a regiunii Laconia. 5) Munte în partea de sud-est a Tesaliei, cu altitudinea maximă de 1.624 m în vârful Pourianos Stavros, care și-a luat numele de la regele mitic Peleas, tatăl lui Ahile - “International Association of Operative Millers” (acronim). 6) Vas din Acropole! - Maria Mouscouri - Poet persan (Shaich Lahiji). 7) “Local Industry Development Plan” (acronim) - Fostă publicație săptămânală sportivă din Barcelona, Spania - Plantă textilă cunoscută încă din antichitate, o fabrică de prelucrare din Epoca Bronzului fiind descoperită în Euonymeia, Grecia. 8) Moșul din Micene! - Insulă din Arhipeleagul Cicladelor cu capitala la Parikia, destinația ideală pentru cei care vor să guste viața cosmopolită într-o atmosferă grecească străveche. 9) Oraș, suburbie a Atenei, situat la sud-est de Muntele Aigaleo, în care se găsește Centrul Național de Sport Nea Liosia - “Social Progress Index” (acronim). 10) “...Olivia”, complex hotelier cu piscine și Spa în localitatea Gerakini - Tonete din Maraton! - Munte în Insula Creta, înalt de 2.456 m, locul în care, potrivit legendelor, s-ar fi născut Zeus. 11) Insula lui Hipocrate, destinația perfectă pentru o vacanță în Grecia, în care găsim Sanctuarul lui Asclepeion și Castelul cavalerilor, Neratzia - Insulă cu capitala la Chora, una din destinațiile scumpe ale Greciei.

VERTICAL: 1) Fortăreața sacră a Atenei, cu temple, statui și altare, considerată cel mai frumos loc cu ruine din lume - Iannis Kotsiras. 2) “Thereshold Of Originality” (acronim) - Suburbie a Atenei cunoscută pentru Complexul Olimpic, construit pentru Olimpiada de Vară din anul 2004. 3) Denumirea Ardealului în scrierile vechi turcești - Centrul spiritual al lumii grecești pentru o lungă perioadă, această insulă din Arhipeleagul Cicladelor constituie unul din cele mai importante situri mitologice, istorice și arheologice; este și locul de naștere al lui Apollo și Artemis (Diana). 4) Cel mai înalt munte din Grecia (2.917 m), considerat în mitologie lăcașul zeilor panteonului antic grecesc, fiind analog cerului - Sunt din Larisa! 5) Codul Aeroportului Amsterdam Schiphol - Ființă rațională care, conform mitologiei elene, a fost creată de nemuritori din porunca lui Zeus - Poiată în Polygyros! 6) Sthephanos Naxos - Oraș la poalele Munților Rodopi din Tracia, centrul Greciei, în formă de amfiteatru, cu o îmbinare minunată a arhitecturii locale cu cea otomană. 7) “Cellular Therapy Operations Program” (acronim) - “Epoca de...” a Atenei este considerată perioada când orașul a fost condus de Pericle - “În regulă” la Ampelokipoi! 8) Zeul focului în mitologia greacă, căsătorit cu Zeița frumuseții, Afrodita; Templul său este construit din marmură în stilul Doric în Agora Atenei. 9) Preoteasa Zeiței Hera, tânăra și frumoasa iubită a lui Zeus, salvată de acesta în cele din urmă din paza lui Argus - “Micul colț de... al Europei”, este unul din superlativele Greciei - Arma trandafirului. 10) Autorii unor discursuri ridicate la rang de artă în Grecia Antică, cel mai mare fiind considerat Demostene - Limbă artificială derivată din Esperanto. 11) Oraș pe insula grecească omonimă, faimos pentru bătălia câștigată de flota grecilor, care a schimbat astfel soarta războaielor persane - Ieșirea din Parnas!

Dicționar: ASIRI, XUT, IKOS, ERDEL, AMS, IDO.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Eternul feminin”, apărut în 9 septembrie 2023: SHAW, CARLIN, T, FLAUBERT, OV, BYRON, AM, NIE, GALABRU, EECO, TERT, S, ROWLAND, CA, TU, EA, E, BOT, W, ANTI, GERE, APASI, BURNS, ION, NIN, LEC, NP, ROUSSEAU.

Lasă un comentariu