Proiect: Se interzice vânzarea băuturilor energizante minorilor!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, a fost depus un proiect de modificare a Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în sensul că la contravențiile prevăzute deja în lege se va mai adăuga una, și anume “comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”.

Proiectul definește băuturile energizante și derivatele acestora ca fiind “băuturile care conțin combinații variate de alcool, carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.

Efecte devastatoare

În expunerea de motive semnată de un grup de senatori PNL, se arată că, în România, comercianții de băuturi au pus pe piață produse derivate care conțin atât concentrații de alcool, cât și de cafeină, taurină, carnitină, fără ca aceste substanțe să fie evidențiate expres pe etichetele produselor și fără să fie menționate efectele devastatoare asupra sistemului nervos central, sistemului cardiovascular sau muscular.

“În acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică atrage atenția asupra faptului că consumul de băuturi energizante în combinație cu alcoolul este deosebit de periculos, deoarece efectul stimulant neutralizează reacțiile organismului la o cantitate mare de alcool și astfel intervine subestimarea stării de ebrietate. Cercetările arată că tendința de asociere a băuturilor energizante cu alcoolul, prin popularitate, imitare și presiunea de grup, este în creștere (peste 70 % dintre adulții tineri care consumă aceste băuturi le amestecă cu alcool), iar riscurile se dublează prin potențarea efectului și adicție”, atenționează inițiatorii proiectului. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu