Consumul de lapte crește riscul de cancer la prostată

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Loma Linda din California, citați de descopera.ro, au constatat o creștere a riscului de cancer de prostată la bărbații care consumă lapte.

“În studiul nostru, am analizat alimentația a aproximativ 30.000 de bărbați pentru a investiga legătura dintre consumul de lapte și cancerul de prostată. Datele privind starea de sănătate a participanților au fost urmărite timp de 8 ani, iar din cei 1.254 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată, a fost stabilită o posibilă relație cu consumul de lapte.

La studiu, au participat bărbați din Canada și Statele Unite ale Americii, vegani care nu consumă produse lactate, persoane care beau rar lapte și cei care consumă această băutură în fiecare zi.

Conform constatărilor, bărbații care beau cel puțin un pahar de lapte pe zi prezintă un risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer de prostată decât cei care consumă rar această băutură. În plus, în comparație cu bărbații care nu au consumat niciodată produse lactate, cei care le consumă ocazional au avut un risc cu 60% mai mare de a fi diagnosticați cu cancer de prostată.

În realizarea acestui studiu, am ținut cont și de alți factori de risc posibili, inclusiv istoricul familial, greutatea corporală, aportul caloric, consumul de alcool, nivelul de activitate fizică și obiceiurile de fumat.

Se pare că riscul de cancer de prostată la bărbați nu este influențat de nivelul de grăsime din laptele consumat, acest risc fiind la fel de ridicat în rândul celor care aleg lapte cu conținut scăzut de grăsime, precum și în rândul celor care preferă laptele integral.

În schimb, iaurtul și brânza au fost incluse în lista alimentelor permise, deoarece nu am descoperit dovezi convingătoare care să sugereze că aceste produse cresc riscul de apariție a cancerului de prostată. De asemenea, studiul nu a relevat nicio legătură între aportul de calciu din alimente sau suplimente și apariția cancerului de prostată.

Există motive credibile pentru care consumul de lapte poate crește riscul de cancer de prostată. Conform unor studii anterioare, o cantitate mai mare de lapte consumată poate duce la creșterea nivelului factorului de creștere asemănător insulinei 1, un hormon despre care se crede că stimulează dezvoltarea cancerului de prostată”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu