Lutieri din Reghin, la Târgul Cremona Musica

Distribuie pe:

Zece maeștri lutieri din Asociația Artiștilor Lutieri din România (AALR), au plecat, miercuri, în Italia cu aproape 70 de instrumente din lemn pentru a participa la Târgul Cremona Musica 2023, cel mai important eveniment mondial dedicat instrumentelor muzicale de ultimă generație, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

“România este la a patra participare mai consistentă, sub tutela Asociației Artiștilor Lutieri din România. Este un avantaj major pentru noi fiindcă, înainte, lutierii din România erau destul de răsfirați într-un spațiu imens, unde participă 300-400 de expozanți din peste 100 de țări și practic deveneau foarte greu vizibili. Ce am reușit să facem cu asociația, am pus bazele unor standuri unitare și astfel am reușit să avem zeci de metri de expunere a standurilor românești într-un singur loc. Asta face ca ele să fie foarte vizibile. În 2019, a fost chiar cel mai mare grupaj din întreg spațiul expozițional, pentru că am avut șase standuri grupate. Anul acesta avem opt standuri românești care vor cuprinde instrumentele a 10 dintre lutierii din Reghin. Sunt peste 60 de instrumente din toate categoriile instrumentelor cu arcuș și mă refer aici la vioară, violă, violoncel și contrabași, unde lutierii din Reghin sunt specializați”, a declarat, pentru Agerpres, vicepreședintele Asociației Artiștilor Lutieri din România, Claudiu Mare.

Vicepreședintele AALR susține că, în ultimii ani, autoritățile române au început să ofere sprijin prin Secretariatul General al Guvernului, astfel încât au fost reduse decalajele majore care existau între producătorii români de instrumente și cei din Italia, Franța, Germania, Coreea de Sud sau Japonia, sprijiniți masiv de către statele din care provin.

Claudiu Mare a precizat că lutierii au început pregătirile pentru această ediție a Cremona Musica în urmă cu un an, mai ales că fiecare instrument în parte are câteva sute de faze: “Ne străduim să ne ridicăm la nivelul la care România este de fapt. Este de mulți ani printre cei mai mari producători de instrumente din lume și noi, fiecare în parte, ne străduim să ne ridicăm la nivelul asta și, dacă putem, prin contribuția noastră să ne sprijinim unii pe alții și să facem o imagine frumoasă României. Edițiile anuale ale târgului vizează doar partea de expoziție, iar o dată la trei ani se organizează și competiții. Anul următor va fi o ediție cu concurs. Ne prezentăm și ne pregătim deja pentru ediția de concurs de anul viitor de la Cremona”.

Lasă un comentariu