„Făcut în Târgu-Mureş" - mesajul propus Europei în candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

Distribuie pe:

• Pentru prima dată în România, campania de promovare se va derula în cinci limbi simultan

• Raed Arafat, declarat ambasador al candidaturii oraşului Târgu-Mureş la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

Asociaţia „Târgu-Mureş 2021" anunţă oficial lansarea strategiei de promovare a candidaturii oraşului Târgu-Mureş pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Cu mesajul Făcut în Târgu-Mureş, campania vorbeşte despre un oraş în care înveţi pe viu despre ce este Europa: despre unitatea în diversitate.

Multitudinea de limbi, obiceiuri, etnii, culturi şi credinţe care alcătuiesc realitatea cotidiană a oraşului sunt atributele unice evidenţiate de candidatură, cele care fac din Târgu-Mureş o veritabilă sursă de experienţe unice, atât pentru români, cât şi pentru ceilalţi cetăţeni ai Europei. Oraşul ca o şcoală vie este spaţiul fizic şi cultural în care poţi învăţa câte ceva din specificul fiecărei etnii şi culturi, direct de la ele: aici înveţi să trăieşti Europa.

Campania este o premieră în România, fiind prima lansată în paralel în cinci limbi (română, maghiară, germană, romani şi engleză) şi va vorbi despre experienţele unice pe care fiecare comunitate a oraşului le oferă şi le trăieşte aici de sute de ani.

Prezent la conferinţa de presă de anunţare a campaniei de promovare, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Guvernul României, a vorbit despre experienţa dumnealui ca cetăţean al oraşului şi a declarat că va fi în alături de Târgu-Mureş în acest proiect ambiţios.

Cu un logo sugestiv ce face trimitere la prezentarea oraşului Târgu-Mureş ca sursă unică de provenienţă pentru aceste experienţe, la fel ca simbolul universal Trade Mark (marcă înregistrată), potenţialul municipiului Târgu-Mureş de a deveni Capitală Europeană a Culturii este prezentat din perspectivă academică, culturală şi istorică. Strategia de promovare va include şi o importantă componentă digitală, care va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a proiectului, mures2021, precum şi pe website-ul oficial www.tirgumures2021.ro

„În 2013, când am organizat Centenarul Palatului Culturii din Târgu-Mureş, spuneam că, după 100 de ani, le suntem datori celor care l-au construit cu un proiect cultural de recunoştinţă. Tot atunci, adăugam că le suntem datori şi generaţiilor de peste încă 100 de ani cu o faptă pe măsură. De aceea, în ultimii doi ani, am construit cel mai important proiect al judeţului Mureş - candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii. A fost cel mai evident mesaj de unitate din ultimii 25 de ani. Fără excepţie, partidele politice, organizaţiile minorităţilor naţionale şi oamenii de cultură din zona publică şi neguvernamentală au agreat şi au susţinut, încă din prima clipă, această iniţiativă. A fost o lecţie de respect faţă de valorile noastre tradiţionale şi o dovadă de conştientizare a apartenenţei la valorile europene", a declarat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Târgu-Mureş, reprezentant al Asociaţiei „Târgu-Mureş 2021".

Crearea unui spaţiu de învăţare şi informare, redescoperirea unor tradiţii, crearea unei armonii într-un context de multiculturalitate sunt principalele atuuri pe care mizează Târgu-Mureş, alături de Sighişoara şi Sovata, în competiţia pentru câştigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Dosarul de candidatură a oraşului Târgu-Mureş va fi depus pe data de 10 octombrie, perioada de jurizare urmând să aibă loc în două etape: cea de preselecţie, în decembrie 2015, şi selecţia finală, în septembrie 2016.

* * *

Capitala Europeană a Culturii este o iniţiativă a Uniunii Europene care urmăreşte să pună în evidenţă bogăţia şi diversitatea Europei, precum şi aspectele culturale comune ale ţărilor sale cu scopul de a contribui la apropierea popoarelor europene şi de a îmbunătăţi cunoaşterea reciprocă.

Pentru mai multe informaţii legate de candidatura oraşului Târgu-Mureş, vă rugăm să contactaţi: office@tirgumures2021.ro  Damian Samoilă, telefon: 0737.300.055.

Lasă un comentariu