Inteligența artificială, oportunitate dar și amenințare pentru jurnalism

Distribuie pe:

Utilizarea inteligenței artificiale (AI) în domeniul jurnalismului în scopul generării de conținut este percepută de profesioniștii din media atât ca o oportunitate, cât și ca o amenințare, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.

Publicat în cadrul proiectului JournalismAI, al London School of Economics, și susținut de Google News, acest studiu a chestionat profesioniști de la peste 100 de publicații din 46 de țări în perioada aprilie-iulie 2023.

Aproape trei sferturi (73%) dintre respondenți au estimat că AI generativ, instrumente precum ChatGPT sau Google Bard, capabile să genereze text, reprezintă “noi oportunități pentru jurnalism, sporind eficacitatea, productivitatea și creativitatea”. 85% dintre aceștia au încercat AI pentru scrierea unor știri scurte sau a titlurilor.

Peste 60% însă au exprimat de asemenea temeri în ceea ce privește implicațiile etice ale AI, precum și asupra calității editoriale, preciziei, echilibrului și transparenței.

“Jurnalismul din întreaga lume traversează o nouă perioadă de schimbări tehnologice entuziasmante și înspăimântătoare”, a declarat într-un comunicat Charlie Becket, coautor al studiului și director de proiect.

Studiul arată că AI generativ este, în același timp, “o amenințare potențială pentru integritatea informației și a media” dar și că instrumentele sale oferă “o oportunitate incredibilă pentru a face un jurnalism mai eficient și demn de încredere”, a continuat el.

Participanții la studiu subliniază, spre exemplu, beneficiile AI în ceea ce privește transcrierea interviurilor și subliniază necesitatea verificării conținuturilor generate în acest fel în scopul evitării “parti pris-urilor și a inexactităților”.

Printre concluziile acestui studiu figurează și dificultățile cu care se confruntă țările din Sud.

“Tehnologiile AI sunt disponibile în principal în engleză, dar nu și în multe limbi asiatice. Trebuie să recuperăm rapid, pentru a crea sisteme AI care funcționează în limbile noastre”, a subliniat un respondent originar din Filipine.

Potrivit Mirei Yaseen, coautoarea studiului, beneficiile AI se concentrează în țările din Nord, în timp ce dezavantajele, la cele din Sud.

“Dacă vrem să beneficiem în mod serios de AI într-o manieră echitabilă, este imperativă” adoptarea unei abordări conștiente de puterea acestui instrument în dezvoltarea și implementarea sa. (Agerpres)

Lasă un comentariu