Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la deschiderea anului universitar la filiala din Hamburg a UMFST Târgu Mureș

Distribuie pe:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, va deschide luni, 25 septembrie, anul universitar al filialei din Hamburg (Germania) a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș, extensie care oferă o cifră de școlarizare de 200 studenți pe an.

“Deschiderea anului universitar 2023-2024 la filiala din Hamburg a UMFST «G.E. Palade» Târgu Mureș va avea loc luni 25 septembrie 2023, ora 9.00, în Sala Auditorium UMFST-UMCH, în prezența conducerii academice și administrative, precum și a invitatului de onoare Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO. La Campusul UMFST-UMCH vor începe cursurile 195 de studenți boboci”, a anunțat, miercuri, UMFST Târgu Mureș, într-un comunicat de presă.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST), în tendința de creare de parteneriate și cooperări internaționale în scopul creșterii vizibilității în peisajul academic european, a deschis, în anul 2019, o filială în Hamburg, Germania (University Targu Mures Medical Campus Hamburg/Universitätsmedizin Neumarkt am Mieresch Campus Hamburg - sub acronimul UMCH) pe programul de studiu Medicină - Limba Engleză.

“Întregul proces didactic, precum și managementul academic este realizat exclusiv de către UMFST, în timp ce partea administrativă a activității (spațiile didactice, logistica, facilitățile tehnice și materiale, promovarea și relația cu autoritățile locale) necesară derulării programului de studiu în conformitate cu planul de învățământ și cu legislația română și a țării gazdă, Germania, sunt asigurate prin parteneriatul încheiat cu Cendag Iberia și cu subcontractorul acestuia, CPE Europe GmbH. Programul de studiu a fost autorizat de către ARACIS în 2018, iar în prezent oferă o cifră de școlarizare de 200 studenți/an”, a precizat UMFST Târgu Mureș pe site-ul propriu.

Studenții UMFST înmatriculați în cadrul programului de studiu Medicina - Limba Engleză, Hamburg (MEH-UMCH) se supun tuturor regulamentelor și metodologiilor aplicabile în Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, respectiv în Facultatea de Medicină în Limba Engleză și beneficiază de toate drepturile asigurate studenților unei universități publice acreditate din Uniunea Europeană.

Pe parcursul anului trecut, activitatea de la nivelul Universitatmedizin Neumarkt A.M. Campus Hamburg a fost susținută prin implicarea corpului profesoral al UMFST, dar și a cadrelor didactice asociate din spitalele partenere ale universității de pe teritoriul UE (Germania, Spania și Italia).

“Pe lângă derularea activităților didactice din ciclul preclinic, în 2022 a fost organizat învățământul clinic pentru 200 de studenți din anii III și IV de studiu în cadrul a 16 spitale partenere, sub supravegherea administrației facultății. S-au derulat programe de tip «Training for Trainers» dedicate deprinderii tehnicilor de predare specifice învățământului clinic pentru tutorii din fiecare spital partener nou, s-au organizat sesiuni extinse de feedback după fiecare semestru de studiu și s-au aplicat toate conceptele incluse în planul de asigurare a calității pentru învățământul clinic elaborat pentru spitalele partenere de pe teritoriul UE”, a arătat UMFST Târgu Mureș.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș are peste 12.000 de studenți. (Agerpres)

Ministrul Economiei: România importă 80-90 % din fierul beton folosit în construcții

România are o Strategie Națională pentru Economie Circulară din 2022, iar unul dintre domeniile ce ar putea investi în produse “verzi” este industria siderurgică, în condițiile în care, la ora actuală, importăm probabil 80-90% din fierul-beton pe care îl folosim în construcții, a declarat, joi, la conferința “PRIA Competition and Circular Economy”, ministrul Economiei Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

“La nivel național, noi avem adoptată o Strategie Națională pentru Economia Circulară. A fost adoptată prin Hotărâre de Guvern în 2022, cu câteva direcții prioritare, care duc toate la principiile economiei circulare privitoare la reducerea consumului de materii prime prin extragere durabilă a materiilor prime, unități de reciclare, recuperare. Totul, însă, trebuie să înceapă astăzi, din punctul meu de vedere, de la proiectare, de la design, pentru că din prima clipă când ne gândim la un nou produs pe care îl vom lansa pe piață, la modalitatea în care îl vom putea recicla, recupera și folosi, astfel încât într-adevăr să avem o economie circulară”, a afirmat Oprea.

În viziunea demnitarului, unul dintre domeniile care pot deveni “verzi” este industria siderurgică.

“Sunt câteva domenii la îndemâna fiecăruia pentru a înțelege, de exemplu, în industria siderurgică. M-am întâlnit săptămâna aceasta cu operatori importanți care vor să investească pentru oțelul «verde». Atunci, pe ceea ce astăzi noi considerăm că este un deșeu, fierul vechi se transformă în resursă, ceea ce din punct de vedere al schimbării, cred că este iarăși un lucru foarte important să înțelegem că foarte multe dintre produsele pe care astăzi le aruncăm și pe care le considerăm deșeuri, de fapt sunt resurse, sunt resurse pentru economia circulară, pentru activitățile din viitor. Ideea de a avea o țară verde este de a investi în cuptoare electrice care vor produce oțelul din energie regenerabilă sau din energie verde, fie că vorbim despre energie nucleară sau hidro și care vor folosi oțelul, fierul care deja este în circuit și pe care noi, astăzi, din păcate îl exportăm, pentru că nu știm să îl folosim în România în astfel de capacități de producție în care ar putea să producă, spre exemplu, fier-beton. Importăm astăzi probabil 80%-90% din fierul beton pe care îl folosim în construcții”, a spus ministrul de resort.

Oprea a amintit de un program de sprijin pe segmentul economiei circulare, cu un buget de opt milioane de euro, care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii. (Agerpres)

Ministrul Finanțelor: Impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri a băncilor nu va scumpi creditele

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dat asigurări că românii nu vor avea credite mai scumpe după introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a băncilor.

“Nicidecum. Sunt 41 de bănci și 336 de milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un președinte de bancă și mi-a spus: «Domnul ministru, să știți că puteam și 3% să suportăm», pentru că am ajuns cu dumnealor la înțelegerea ca această taxă, cum îi spunem noi impozit minim, limbajul nostru de specialitate, să fie pus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare”, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un briefing de presă susținut la Palatul Victoria, după ce a fost întrebat dacă această taxă pe cifra de afaceri a băncilor va însemna și credite mai scumpe pentru românii de rând. Totodată, Boloș le-a mulțumit băncilor că au înțeles demersurile făcute de Guvern “într-o perioadă grea pentru țara noastră”. (Agerpres)

Lasă un comentariu