Speranța-Stadionul municipal

Distribuie pe:

Aristotel: “speranța fiind irațională este ușor de folosit uneori în scopuri greșite alteori conducând la apatie”.

În prezent, cei mai mulți cercetători clasifică speranța ca fiind un fenomen pozitiv.

În urma experimentului de implementare a democrației în România, care a durat mai mult de 30 de ani, constatăm cu regret că, speranțele celor care au crezut în revirimentul din 1990 s-au năruit.

În acest context, marea majoritate a populației se complace într-o stare de acalmie, care dăunează oricărei inițiative de a schimba situația.

Această mentalitate se repercutează și în lumea sportului, declasând România de pe pozițiile fruntașe din trecut, pe plan internațional, datorită unui nivel precar de competitivitate. În aceste condiții se impune cu imperiozitate resuscitare trecutului istoric- tradițional al sportului românesc bazat pe principiul mens sana in corpore sano, care să stimuleze interesul tinerilor spre o activitate fizică sănătoasă în detrimentul consumului atât de nociv al drogurilor care ia amploare în ultimul timp.

Parte integrantă, sportul mureșean a contribuit substanțial la reușitele tinerilor sportivi români pe plan național și internațional. O monografie sportivă, numită “Mica enciclopedie a Sportului mureșean”, un mic dicționar, poate fi util tinerilor de azi. Autorul acestei lucrări documentare (muncă de Sisif), este fostul voleibalist Prof. Aurel Rațiu.

Și acum punctul pe “i”; procesul de instruire în sport presupune, condiție sine qua non, o solidă bază materială de pregătire competițională. Aceasta, continuă astăzi, din păcate, regresul “ pas cu pas”, din motive financiare și, chiar din ignoranța celor implicați ca factori decizionali.

Începând cu învățământul școlar și continuând cu cel universitar, ne confruntăm în Tg. Mureș cu o situație îngrijorătoare.

O inițiativă pozitivă, care ne dă din nou speranțe, poate să se materializeze prin repunerea în funcțiune și renovarea stadionului municipal, leagănul euforic al atâtor succese obținute de sportivii noștri. Un material documentar al Direcției Tineretului și Sportului în România cuprinde date și elemente tehnice care stau la baza realizării proiectului “Amenajare și modernizare parc și stadion municipal Tg. Mureș”, semnat de Dr. Arh. Jolanda Szekeres și Dr. Ing. Szekeres, un tandem de notorietate care a realizat până acum planuri de restaurare a unor importante monumente istorice din România, inclusiv cetatea medievala din Tg. Mureș. Proiectantul este prin excelență un “performer” veteran, fost atlet, rugbist și alpinist. Motto-ul său: “ Mișcarea înseamnă viață Lăsați copiii să facă sport. Prin sport, prin performanțele tale poți fi util nu numai ție și celor apropiați, dar și semenilor tăi. Asta înțeleg eu prin patriotism”!

După consultările avute cu federațiile implicate, inclusiv cu Comisia națională antidoping, s-a trecut la realizarea proiectului tehnic de execuție în etapa I-a cu următoarele lucrări:

1.Reamplasarea, reconstruirea și lărgirea pistelor de atletism de la 6 la 8 culoare (pt. campionat național, european, mondial).

2. Reconstruirea și amenajarea terenului de fotbal și a zonelor de capăt (pt. proba de aruncare și sărituri).

“Necesitatea unei piste de atletism se justifică prin faptul că, prezența predării atletismului în programele școlare, ca disciplină de bază pentru toate sporturile, este prioritară. Deasemenea unitățile specializate în activități competiționale trebuie să aibă neapărat în dotare o bază sportivă atletică de dimensiuni olimpice” (conf.dr. Ioan Burcă).

Pe lângă reabilitarea întregului sistem structural al obiectului lăsat în paragină, se impune și consolidarea tribunelor. Acestea pot asigura spații și pentru participări cu caracter cultural și spiritual (ex. spațiul pentru un muzeu al sportului).

Suntem în asentimentul proiectantului că, “ stadionul astfel amenajat și modernizat, aflat nu departe de viața orașului poate să devină un organism viu unde periodic se întâmplă ceva pozitiv, care să adreseze o chemare și să prezinte ceva caracteristic numai pentru ansamblu respectiv.

Ioan Burcă și Gelu Tudor

Lasă un comentariu