Chefirul, băutura magică la îndemâna tuturor

Distribuie pe:

Chefirul sau este un aliment bogat în nutrienți, dar și în probiotice, fiind extrem de benefic pentru digestie, pentru sănătatea intestinală, întărește oasele și scade riscul de osteoporoză, previne cancerul, crește buna dispoziție

Keyif = a te simți bine

Chefirul provine din Asia de Sud-Vest, numele fiind derivat din cuvântul turcesc keyif, care înseamnă “a te simți bine” după ce ai mâncat. Noi îl găsim în magazine fie scris “kefir” fie “chefir”.

Chefirul este o băutură fermentată, făcută din lapte de vacă sau lapte de capră. Se obține adăugând boabe de chefir în lapte. Acestea sunt colonii asemănătoare boabelor de drojdie și bacterii lactice care seamănă cu o conopidă în aparență.

În aproximativ 24 de ore, microorganismele din boabele de chefir se înmulțesc și fermentează zaharurile din lapte, transformându-l în chefir. Apoi boabele sunt scoase din lichid, prin trecerea acestuia printr-o sită (atenție, sita și recipientul în care preparați chefirul să nu fie din metal!), se clătesc și pot fi folosite din nou. Bacteriile lactice ale boabelor transformă lactoza laptelui în acid lactic, astfel încât chefirul are un gust acru ca iaurtul, dar are o consistență mai subțire. Puteți achiziționa boabele de chefir fie comandând pe internet fie în magazine specializate.

Valori nutriționale pentru 175 ml de chefir: Proteine: 4 g; Calciu: 10% din doza zilnică recomandată; Vitamina B12: 12% din doza zilnică recomandată; Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată; Fosfor: 15% din doza zilnică recomandată; Riboflavină (vitamina B2): 10% din doza zilnică recomandată; O cantitate decentă de vitamina D; Calorii: 100 kcal; Carbohidrați: 7-8 g; Grăsimi: 3-6 g, în funcție de tipul de lapte folosit la prepararea chefirului.; Chefirul conține, de asemenea, o mare varietate de compuși bioactivi, inclusiv aminoacizi și peptide care contribuie la beneficiile sale pentru sănătate.

Beneficiile chefirului

Chefirul prezintă multe beneficii pentru sănătate datorită efectelor sale antimicrobiene, anticancerigene, tractului gastrointestinal, modulării microbiotei intestinale și efectelor antidiabetice.

Sursa bogată de probiotice - Iaurtul este cel mai cunoscut aliment probiotic din dieta occidentală, dar chefirul este de fapt o sursă mult mai puternică. Probioticele sunt microorganisme care au un efect benefic asupra florei de la nivelul intestinelor, având o acțiune protectoare, dar și antibiotică. Probioticele sunt bacteriile bune, care ajută digestia, gestionează greutatea și sănătatea mintală, dar te și protejează de bolile gastrointestinale. Chefirul poate conține până la 61 de microorganisme diferite, întocmai cum arată un studiu1 din 2013. Chefirul este așadar, o sursă mult mai puternică de probiotice decât multe alte produse lactate fermentate.

Are proprietăți antibacteriene - Se crede că anumite probiotice din chefir protejează împotriva infecțiilor. Datorită probioticului Lactobacillus kefiri din conținutul băuturii, chefirul are și proprietăți antibacteriene, luptând cu bacteriile precum Salmonella, Helicobacter Pylori ori E.coli. Kefiran, un tip de carbohidrați prezent în chefir, are și proprie-tăți antibacteriene conform unui studiu din 2005.

Întărește oasele și scade riscul de osteoporoză - Asigurarea unui aport adecvat de calciu este una dintre cele mai eficiente modalități de îmbunătățire a sănătății osoase și de încetinire a progresiei osteoporozei, afecțiune care se caracterizează prin deteriorarea țesutului osos.

Chefirul are un conținut bogat în calciu, dar și în vitamina K2, care joacă un rol central în metabolismul calciului. În plus, ambii nutrienți sunt eficienți în fortificarea oaselor. Conform studiilor, suplimentarea cu K2 scade riscul de fracturi cu până 81%.

Kefirul conține, de asemenea, proteine ??parțial digerate (de exemplu, cazeine) care ajută la digestia și absorbția acestuia de către organism. Aminoacizii esențiali găsiți în abundență în chefir reglează, de asemenea, metabolismul proteinelor, glucozei și lipidelor și prezintă un efect pozitiv asupra reglării greutății corporale, menținerii răspunsului imunitar și echilibrului energetic.

Aminoacizii previn dizabilitatea și prelungesc speranța de viață sănătoasă persoanelor în vârstă iar aminoacizii cu lanț ramificat care se găsesc și în chefir îmbunătățesc recuperarea cognitivă a pacienților cu leziuni cerebrale traumatice severe.

Previne cancerul - Conform unu studiu8, se crede că probioticele din produsele lactate fermentate reduc creșterea tumorii prin stimularea sistemului imunitar și prin urmare, este posibil ca chefirul să lupte împotriva cancerului.

Un studiu a confirmat eficiența consumului de chefir în ceea ce privește oprirea înmulțirii celulelor canceroase de la sân. Cercetarea a constatat că extractul de kefir a redus numărul de celule de cancer mamar cu 56%, comparativ cu doar 14% pentru extractul de iaurt.

Îmbunătățește buna dispoziție - Dovezile din studii științifice sugerează rolul microbiotei intestinale în modularea fiziologiei și comportamentului creierului, prin comunicare bidirecțională, de-a lungul axei intestin-creier. Ca atare, microbiota intestinală reprezintă o potențială țintă terapeutică pentru influențarea evenimentelor mediate central și a comportamentului gazdei. Prin urmare, este de remarcat faptul că s-a demonstrat recent că chefirul din băuturi din lapte fermentat modulează compoziția microbiotei intestinale. Un studiu recent a încercat să elucideze prin ce mecanisme chefirul îmbunătățește comportamentul sistemului nervos și cum influențează microbiota, comportamentul. În conformitate cu aceste constatări, kefirurile au afectat în mod diferențial imunitatea sistemică și semnalizarea serotoninergică a colonului.

Chefirul este bogat în aminoacizi serină, treonină, alanină, lizină, valină, izoleucină, metionină, fenilalanină și triptofan, care joacă un rol major în sistemul nervos central.

Eficient în cazul diferitelor probleme digestive

Probioticele precum chefirul te pot ajuta să restabilești echilibrul bacteriilor benefice din intestin. Din acest motiv, sunt extrem de eficiente în tratarea mai multor forme de diaree, întocmai cum ilustrează unele studii. (sursa: doc.ro/ sursa foto:culturesforhealth.com)

Lasă un comentariu