Vasile Bănescu spune că Biserica Ortodoxă susține donarea de organe, dar există o “nuanță morală” în ce privește moartea cerebrală

Distribuie pe:

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că “poziția Bisericii este total favorabilă donării de organe pereche, act menit să salveze viața unei persoane”, transmite News.ro. El subliniază că “Biserica nu interzice nimic nimănui, ci doar invită la discernământ”. “În delicata problemă a prelevării de organe vitale ale unor persoane declarate a fi în «moarte cerebrală» apare o firească nuanță morală pe care doar cei implicați direct într-o asemenea situație limită au dreptul de a și-o asuma”, arată el.

“Întreaga viziune a creștinismului este una pro viață. Datoria creștină majoră este aceea de a ne manifesta concret mila și dragostea față de orice semen al nostru aflat în suferință. Dar, inclusiv din acest motiv, atâta timp cât mai există o licărire de viață în cineva, nimeni nu are dreptul moral de a o suprima, mai ales în absența acordului prealabil al pacientului sau al familiei acestuia”, a transmis Vasile Bănescu, pentru Medika Tv.

Discuțiile privind prelevarea organelor pentru transplant s-au reaprins în contextul în care părinții unui copil de 14 ani aflat în moartea cerebrală s-ar fi răzgândit, după ce acceptaseră inițial ca organele fiului lor să fie donate, în urma unei discuții cu duhovnicul.

“Poziția Bisericii este total favorabilă donării de organe pereche, act menit să salveze viața unei persoane. În delicata problemă a prelevării de organe vitale ale unor persoane declarate a fi în «moarte cerebrală» apare o firească nuanță morală pe care doar cei implicați direct într-o asemenea situație limită au dreptul de a și-o asuma. Noțiunea însăși de «moarte cerebrală» este definită diferit în multe țări. «Moartea cerebrală» nu coincide total cu moartea reală. Din această înaltă rațiune, conștiința și libertatea celor implicați într-un act care, angajând viața și moartea unor oameni, nu are doar conotații medicale, ci și unele morale, sunt cele care au ultimul cuvânt. Biserica nu interzice nimic nimănui, ci doar invită la discernământ și la punerea oricărui gest sau acțiuni în cheia conștiinței morale preocupate ultimativ de viața și demnitatea persoanei umane. Prelevarea/ donarea unui organ viu al unei persoane aflate în moarte cerebrală (deci nedeplină) pentru a salva viața unei alte persoane poate fi un asemenea gest”, a arătat Bănescu. (sursa: News.ro, Photo 73351456 © Jacob-09 BK | Dreamstime.com)

Lasă un comentariu