Ministrul energiei: S-au încheiat negocierile între Hidroelectrica și Hidroconstrucția, respectiv Hidroserv, privind Hidrocentrala Răstolița

Distribuie pe:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, la Târgu Mureș, că s-au încheiat negocierile între Hidroelectrica și Hidroconstrucția, respectiv Hidroserv, care vizează întreaga desfășurare a lucrărilor până la punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița.

“În 20 septembrie, Curtea Constituțională a dezbătut ordonanța REPower, cea care practic scurtează termenele și accelerează investițiile deja începute în zona hidro. A amânat termenul pentru început de octombrie, dar noi avem încredere că va trece testul de constituționalitate și va accelera toate aceste proiecte despre care am vorbit. Noi am avut într-adevăr discuții cu domnul ministru Fechet, cu domnul prefect, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru că ne sprijină cu acest proiect (Răstolița, n.r.) și ne dorim cât mai repede să parcurgem procedurile de mediu, suntem de acord, este ceea ce trebuie să facem, le vom parcurge așa cum cere legea și în cel mai scurt timp să putem finaliza. Ceea ce vă pot anunța - și este o premieră - este că s-au încheiat negocierile între Hidroelectrica și Hidroconstrucția, respectiv Hidroserv. Toate negocierile sunt finalizate și ele vizează întreaga desfășurare a lucrărilor până la punerea în funcțiune. Deci în momentul în care se va putea interveni în șantier, din punct de vedere comercial, toate aspectele sunt lămurite și lucrarea se poate desfășura. Depinde doar de partea de mediu”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Mureș.

Ministrul a spus că proiectele începute în sectorul energetic trebuie terminate din două motive, unul din perspectiva investițiilor foarte mari și a stadiului avansat de realizare al lucrărilor, iar al doilea din punctul de vedere a siguranței sistemului energetic.

“Discutăm de investiții de sute de milioane de euro din partea statului român, bani deja cheltuiți. E valabil la Răstolița, e valabil la Dumitra, pe Jiu, e valabil și undeva pe Siret, deci sunt multiple investiții începute și cu grad de finalizare foarte mare. Înțeleg că la Răstolița este de peste 90% poate chiar 95%. Și atunci avem o investiție cred că de 170 de milioane de euro în Răstolița deja cheltuiți. Pe de altă parte, discutăm de siguranța sistemului energetic. Capacitățile hidro pot fi folosite inclusiv pentru echilibrarea sistemului, ceea ce România are nevoie disperată să facă. Noi scoatem din exploatare undeva la 4.500 de megawați pe bază de cărbune în următorii ani. Mă refer la lignit, Complex Energetic Oltenia și, sigur, în Valea Jiului se produce foarte puțin. Ei sunt răspunzători, sunt undeva la 0,3% din tot ceea ce produce România la nivelul sistemul energetic național. Și între a pune în pericol sistemul energetic național, de securitate energetică a României, versus anumite proceduri care țin de mediul înconjurător, cred că trebuie să prioritizăm securitatea sistemului energetic, dacă avem de ales între cele două și, din păcate, de multe ori avem de ales”, a susținut Sebastian Burduja.

Ministrul a arătat că Tarnița-Lăpuștești va putea produce între 500 și 1.000 de megawați cu cele patru turbine prevăzute, fiind o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj.

“Orice țară normală la cap are un asemenea sistem, inclusiv Bulgaria, noi n-am fost în stare, din păcate, să-l facem de zeci de ani, deși ideea este din perioada interbelică, nu este proiectul lui Ceaușescu, așa cum greșit s-a spus. Marii ingineri energeticieni români l-au gândit încă dinainte de-Al Doilea Război Mondial, deci el trebuie făcut. Este foarte rentabil, pentru că în momentul ăsta serviciile de echilibrare se plătesc foarte bine, pentru că nu există. Sunt estimări care vorbesc de o necesitate de echilibrare, de stocare a energiei, de fapt de 4.000 de megawați. Deci ne-ar trebui patru Tarnița-Lăpuștești în țară. Poate încă o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, plus diferența pe baterii, să stocăm în baterii”, a arătat Burduja. (Agerpres)

Lasă un comentariu