Și în județul Mureș, Continuă implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică

Distribuie pe:

Începând cu 1 octombrie 2022, în acord cu H.G. nr. 1025 din 10 august 2022, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, alături de alte două inspectorate (Vrancea și Iași) și municipiul București, a intrat în prima etapă a proiectului pilot privind implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.) pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 146/2021 referitoare la monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale. Monitorizarea se realizează automat, fără intervenția umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, iar identitatea persoanei supravegheate și persoanei/perosoanelor protejate este cunoscută doar de organul de supraveghere ce creează semnalarea.

În primele opt luni ale acestui an, din totalul celor 175 de ordine de protecție, la nivelul I.P.J. Mureș, au fost montate 43 de dispozitive, dintre care 25 pentru ordine de protecție provizorii și 18 pentru ordine de protecție. În aceeași perioadă au fost generate 36 de alerte care au necesitat intervenția efectivelor de poliție. Astfel, în urma activităților operative, au fost constatate șase infracțiuni și au fost dispuse cinci măsuri preventive, față de cinci persoane care au încălcat normele legale.

De la debutul proiectului pilot (1 octombrie 2022) și până la sfârșitul lunii august au fost montate 56 de dispozitive, dintre care 35 pentru ordine de protecție provizorii și 21 pentru ordine de protecție. În aceeași perioadă au fost generate 109 de alerte, ce au necesitat intervenția efectivelor de poliție. În urma activităților din teren, au fost astfel constatate 15 infracțiuni și au fost dispuse opt măsuri preventive față de opt persoane care au încălcat normele legale, susțin reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș. (B.L.)

Lasă un comentariu