Ministrul Agriculturii, în vizită de lucru la Fabrica de Zahăr de la Luduș

Distribuie pe:

Astăzi, 4 octombrie, o delegație condusă de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Ionuț Barbu, efectuează o vizită de lucru la Fabrica de Zahăr de la Luduș. Din delegație face parte deputat Dumitrița Gliga, președinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, și conducătorii instituțiilor județene subordonate și/sau aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Conform Biroului de Presă al Fabricii de Zahăr Premium Luduș, în program este inclusă o întâlnire cu conducerea societății, apoi de o vizită în fabrică, pentru a vedea cum decurge procesul de fabricație a zahărului și pentru a discuta cu personalul, respectiv cu reprezentanții Sindicatului Liber al Salariaților.

S.C. “Zahărul” S.A. LUDUȘ, urmată de o întrevedere cu delegația oficială, prilej pentru a dezbate aspecte cu privire la activitatea agricolă din zonă.

“S-a reușit imposibilul! După doi ani de pauză, la fabrica de zahăr din Luduș, singura cu capital românesc din țară, s-a reluat producția. Vom avea zahăr românesc! Mulțumim celor care ne-au fost alături! Mult succes actualilor investitori și îi așteptăm să ni se alăture pe toți cei care au contribuit la salvarea fabricii. Uniți suntem mai puternici!”, susțineau reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA”, Luduș, organizație ce a inițiat demersurile de salvarea a fabricii de zahăr de la Luduș, după ce proprietarii anteriori anunțaseră distrugerea ei.

Fabrica de Zahăr Premium Luduș a fost preluată de către doi investitori români de la Tereos SAS - compania franceză deținătoare a TEREOS România, la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Într-un timp scurt, a fost contractată sfecla de zahăr de pe o suprafață de aproximativ 3400 hectare de la fermieri din județele Mureș, Cluj, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud, Covasna, Sibiu și Arad. Campania de recoltare și prelucrare a sfeclei de zahăr a început în 22 septembrie, fiind deja livrate cantități de zahăr pentru magazinele din România, astfel încât consumatorii români să poată găsi la raft zahăr românesc, produs 100% din sfeclă de zahăr de la fermierii români.

STOICA Ovidiu Dorin, primul fermier care a terminat de recoltat și transportat sfeclă. Producția obținută a fost de 65,6 tone/ha, cu un conținut de zahăr de 17.3. A încasat și prima tranșă de bani.

Oana BOTA

Lasă un comentariu