10 beneficii ale scorțișoarei, dovedite științific

Distribuie pe:

Cu aroma sa dulce, fină și inconfundabilă, scorțișoara este un condiment delicios, apreciat de mii de ani și datorită proprietăților sale medicinale. Iată 10 beneficii ale scorțișoarei, confirmate astăzi de dovezi științifice.

Scorțișoara este obținută din coaja unui copac denumit Cinnamomum. Se folosește ca ingredient din vremuri antice, datând încă din perioada Egiptului Antic. Era rar și valoros și era considerat un dar potrivit pentru regi.

În zilele noastre, scorțișoara poate fi găsită în orice supermarket și este prezentă în numeroase alimente și rețete.

Există două tipuri principale de scorțișoară:

* Scorțișoară Ceylon, denumită și scorțișoară “adevărată, originală sau autentică”.

* Scorțișoară Cassia, care este mai larg răspândită și este ceea ce oamenii numesc, de regulă, “scorțișoară”.

* Scorțișoara se obține prin tăierea ramurilor copacului cinnamomum. Coaja interioară este apoi extrasă, iar părțile lemnoase înlăturate. Când se usucă, ia forma unor batonașe, care se răsucesc în rulouri, denumite batoane de scorțișoară. Batonașele pot fi măcinate pentru a obține scorțișoară măcinată.

* Cu aroma sa dulce, fină și inconfundabilă, scorțișoara este un condiment delicios, apreciată de mii de ani și datorită proprietățile sale medicinale. Știința modernă nu face decât să confirme acum ceea ce oamenii au știut instinctiv de secole despre rolul benefic pe care îl are scorțișoara asupra sănătății noastre.

* Află mai multe despre diferența dintre Scorțișoara Ceylon și Scorțișoara Cassia.

* Beneficiile scorțișoarei, dovedite științific

Iată 10 beneficii ale scorțișoarei, confirmate astăzi de dovezi științifice:

1. Scorțișoara conține o substanță cu puternice proprietăți medicinale

* Mirosul și aroma specifice sunt date de o componentă uleioasă, care are un conținut foarte bogat de cinamaldehida. Acest compus este cel care conferă scorțișoarei efectele atât de benefice asupra sănătății și metabolismului și ajută la prevenirea diabetului, prin reglarea nivelului glicemiei.

2. Scorțișoara este bogată în antioxidanți

* Antioxidanții protejează corpul de efectele oxidative ale radicalilor liberi. Scorțișoara este bogată în antioxidanți puternici, precum polifenolii.

* Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara s-a situat pe primul loc, depășind chiar “superalimente” precum usturoiul și oregano.

* De fapt, scorțișoara este atât de puternică, încât poate fi utilizată ca și conservant alimentar natural.

3. Scorțișoara are proprietăți antiinflamatoare

* Inflamația care apare în corp este deosebit de importantă. Ea ajută corpul să lupte contra infecțiilor din corp și repară țesutul deteriorat. În același timp însă, inflamația poate deveni o problemă atunci când se manifestă pe termen lung (este cronică) și este direcționată contra propriilor țesuturi ale corpului.

* Scorțișoara poate ajuta în acest sens. Există studii care arată că antioxidanții conținuți de scorțișoară au o activitate intensă antiinflamatoare.

* Așadar, antioxidanții din scorțișoară au efecte antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea riscului apariției bolilor.

4. Scorțișoara poate reduce riscul afecțiunilor cardiace

* Scorțișoara este asociată cu un risc redus de boli cardiace, cauza cea mai cunoscută în întreaga lume a decesului prematur. La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram de scorțișoară pe zi are efecte benefice asupra indicatorilor din sânge. Reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor, în timp ce colesterolul HDL rămâne stabil.

* Recent, o recenzie făcută asupra mai multor studii a concluzionat că o porție de scorțișoară de doar 120 miligrame pe zi poate avea aceste efecte. În acest studiu, scorțișoara a dus și la creșterea nivelului de colesterol HDL (“bun”). Iar la studiile făcute pe animale, scorțișoara a redus presiunea arterială.

* Combinați, toți acești factori pot reduce drastic riscul unei boli cardiace.

(Sursa: https://viataverdeviu.ro/scortisoara-beneficii)

Lasă un comentariu