Israelul în război! Teroriștii au atacat cu sălbăticie Țara Sfântă!

Distribuie pe:

Bulversat de cel mai sângeros atac de pe teritoriul său de la crearea sa, Israelul a declarat oficial război grupării Hamas duminică, după ofensiva fără precedent lansată sâmbătă de mișcarea islamistă palestiniană din Gaza, confruntările făcând peste o mie de morți în total.

Încercând să recâștige controlul după acest atac de amploare - pe uscat, prin aer și pe mare - în plin Shabbat, sărbătoarea evreiască săptămânală, forțele israeliene au continuat să vâneze duminică membrii Hamas din sudul Israelului și au continuat loviturile aeriene împotriva țintelor din Gaza, unde au fost distruse mai multe clădiri.

Mai mulți membri ai Consiliului de Securitate al ONU, fără a întruni, însă, unanimitatea, au condamnat duminică ofensiva surpriză a mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, în timpul unei întâlniri de urgență cu ușile închise.

900 de români solicitau, ieri, evacuarea din Israel și Fâșia Gaza

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a afirmat luni că aproximativ 900 de români solicită evacuarea din Israel, respectiv Fâșia Gaza, în contextul conflictului armat din această zonă. Este vorba de aproximativ 800 de români din Israel și în jur de 100 de persoane din Fâșia Gaza, acestea din urmă provenind din familii mixte.

Până ieri dimineața, peste 800 de cetățeni români au fost repatriați din Israel.

Un grup de 96 de cetățeni români a fost repatriat din Israel, luni, prin Iordania, cu o cursă operată de Tarom, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Pelerinii români aflați în Israel s-au întors deja cu bine acasă, într-o mare proporție, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

“Într-o foarte mare proporție, pelerinii români s-au întors deja cu bine acasă. Alaltăieri aproape 300, ieri la fel. Cei care urmează să se întoarcă sunt cazați în locuri sigure și vor reveni cu zboruri ce decolează în funcție de aprobările autorităților militare. Patriarhia Română a comunicat de la începutul conflictului în mod constant cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ambasada României în Israel, în mod direct cu excelența sa, domnul ambasador Radu Ioanid”, a precizat Bănescu.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica “Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE.

Atacul lansat de Hamas contra Israelului, o operațiune coordonată care poate dura

 Atacul Hamas asupra Israelului este rezultatul unei operațiuni coordonate minuțios și susceptibil să dureze, iar în acest context, în Occident au apărut numeroase acuzații referitoare la participarea Iranului, care neagă însă orice implicare, comentează luni AFP, care citează mai mulți experți.

Ofensiva a fost lansată sâmbătă în zori în plin Sabat, la 50 de ani și o zi de la Războiul de Yom Kippur.

“Este un eșec enorm pentru Israel și o reușită imensă pentru Hamas”, își exprimă regretul Kobi Michael, expert în cadrul grupului de reflecție INSS din Tel Aviv. “Eram nepregătiți și încă suntem, ca să rămân politic corect”, adaugă el.

Amploarea atacului nu lasă loc de dubii. “Pentru a lansa o asemenea operațiune este nevoie de multă pregătire, planificare, coordonare și trebuie să ai perspective sau obiective semnificative”, afirmă expertul, adăugând că “Hamas știe foarte bine că prețul plătit pentru astfel de operațiuni va fi foarte ridicat”.

Peste 700 de israelieni au fost uciși de la începutul ofensivei Hamas

 Peste 700 de israelieni au fost uciși de la începutul ofensivei mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului sâmbătă, a anunțat armata israeliană într-un nou bilanț publicat luni dimineață, informează AFP.

Armata israeliană a raportat, de asemenea, 2.150 de israelieni răniți începând de sâmbătă dimineață, într-o actualizare postată pe contul său de X.

De asemenea, mai mulți cetățeni americani au fost uciși în această ofensivă, conform unei declarații făcute duminică de un oficial SUA.

Lupte în curs în șapte sau opt” puncte în Israel, în jurul Fâșiei Gaza (armata israeliană)

Armata israeliană a continuat să lupte luni dimineață cu combatanți palestinieni infiltrați pe teritoriul Israelului în “șapte sau opt puncte” în jurul Fâșiei Gaza, a declarat un purtător de cuvânt militar la 48 de ore după lansarea ofensivei Hamas, relatează AFP.

“Ne luptăm în continuare, există șapte sau opt locuri în teren în jurul (Fâșiei) Gaza unde avem încă soldați care se luptă cu teroriști”, le-a declarat jurnaliștilor lt. col. Richard Hecht.

Forțele de apărare israeliene (IDF) au acuzat luni gruparea palestiniană islamistă Hamas că folosește civili drept “scuturi umane”, informează dpa.

Hamas “ascunde de asemenea infrastructură teroristă în zone civile” din Fâșia Gaza, a subliniat IDF într-o postare pe X, fosta Twitter.

Pe o listă cu “crimele de război ale Hamas” postate pe această platformă socială, IDF mai subliniază că Hamas “profanează și mutilează trupuri”, “ucide în mod deliberat civili” și “răpește civili și îi ține ostatici”.

Israelul încearcă să-și reimpună controlul asupra Fâșiei Gaza și lovește peste 500 de ținte”

 Armata israeliană a anunțat luni că a lovit “peste 500 de ținte” în timpul nopții în Fâșia Gaza, pentru a încerca să reia controlul în fața combatanților Hamas, în a treia zi de confruntări care s-au soldat cu peste 1.100 de morți în cele două tabere, informează AFP.

“În timpul nopții, avioane de luptă, elicoptere și artilerie au lovit peste 500 de ținte ale teroriștilor din Hamas și Jihadul Islamic”, a anunțat armata israeliană într-un comunicat.

Încercând să recapete controlul după atacul surprinzător al Hamas declanșat sâmbătă - pe uscat, în aer și pe mare - în plin Sabat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor - forțele israeliene continuă să-i vâneze pe membrii organizației paramilitare în sudul Israelului, unde au comasat 100.000 de rezerviști, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Președintele Herzog afirmă că Iranul se face parțial vinovat pentru atacurile Hamas

 Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că Iranul este parțial responsabil pentru atacul pe scară largă al Hamas, adăugând că războiul nu se va încheia rapid, informează dpa.

“Păcatul de neiertat” nu doar că a fost “condus de o organizație teroristă criminală”, “ci și de o axă malefică a cărei bază se află în Iran”, a afirmat șeful statului israelian duminică seara, într-o cuvântare adresată națiunii.

Reprezentanții Iranului, a spus el, lucrează neobosit pentru a dezmembra Israelul.

Președintele Herzog le-a mai spus israelienilor că luptele vor dura mult timp.

“Un asemenea război nu se termină într-o clipă” și urmează zile grele, a spus el. “Suntem în război pentru căminele noastre”. “Statul Israel va câștiga și de această dată. Nu avem altă opțiune”.

Atacul Hamas subminează relația SUA - Arabia Saudită. China condamnă acțiunile care aduc atingere civililor

Atacul prin surprindere lansat sâmbătă de gruparea Hamas împotriva Israelului readuce în atenție cauza palestiniană și subminează încercările de normalizare a relațiilor dintre statul evreu și Arabia Saudită, sponsorizate de Statele Unite, comentează luni AFP.

Guvernul chinez “condamnă acțiunile care aduc atingere civililor”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, după confruntări între mișcarea islamistă palestiniană Hamas și Israel, informează AFP.

SUA solicită Consiliului de Securitate al ONU să condamne ofensiva Hamas

Statele Unite au făcut apel duminică la toți membrii Consiliului de Securitate al ONU, reunit de urgență, pentru o condamnare fermă a ofensivei organizației palestiniene Hamas împotriva Israelului, transmite AFP.

“Sperăm că toți membrii Consiliului vor condamna cu fermitate ceea ce s-a întâmplat” în Israel, a declarat reporterilor adjunctul ambasadorului SUA, Robert Wood, chiar înainte de reuniunea cu ușile închise a Consiliului.

“Sperăm să auzim din partea altor membri ai Consiliului o condamnare fermă a acestor acte teroriste odioase comise împotriva poporului israelian și a guvernului acestuia”, a adăugat el, menționând că, în acest stadiu, nu se pune problema unei declarații a Consiliului. (Agerpres)

Scurt istoric al grupării teroriste Hamas

Hamas, sau Mișcarea de Rezistență Islamică, a fost înființată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Este susținută de Iranul șiit și împărtășește ideologia islamistă a Frăției Musulmane, care a fost înființată în Egipt, în anii 1920.

Hamas conduce Fâșia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forțele loiale mișcării Fatah, condusă de președintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania și care conduce și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale

în alegerile parlamentare palestiniene din 2006 - ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

De atunci, au avut loc numeroase runde de conflicte cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel și atacuri aeriene și bombardamente israeliene asupra Gaza.

Hamas refuză să recunoască statul Israel și s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel și OEP, la mijlocul anilor 1990.

Hamas are o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, care a trimis în Israel oameni înarmați și atentatori sinucigași cu bombe. Hamas își caracterizează activitățile armate drept rezistență împotriva ocupației israeliene.

Carta sa fondatoare din 1988 cerea distrugerea Israelului, deși liderii Hamas au oferit uneori un armistițiu pe termen lung, sau Hudna în arabă, cu Israelul în schimbul unui stat palestinian viabil pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră acest lucru ca fiind un șiretlic.

Hamas este desemnată ca organizație teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt și Japonia.

Hamas face parte dintr-o alianță regională care cuprinde Iranul, Siria și gruparea islamistă șiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu și Israelului.

Deși baza sa de putere se află în Gaza, Hamas are, de asemenea, susținători în teritoriile palestiniene și are lideri răspândiți în tot Orientul Mijlociu, în țări precum Qatar. (Agerpres)

Lasă un comentariu