Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată

Distribuie pe:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, au dispus trimiterea în judecată a primului ministru Victor Ponta, acesta fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuatăşi spălarea banilor.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Dan Şova, senator, Laurenţiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Rovinari, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, şi Laurenţiu Graure, fost director economic al Complexului Energetic Turceni.

Inculpatului Victor Ponta i se aduce învinuirea că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul individual de avocat, a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie, se precizează: „Cu privire la infracţiunile de spălare de bani, s-a reţinut că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpaţii Ponta Victor-Viorel şi Şova Dan Coman au disimulat adevărata natură a provenienţei banilor (181.439,98 lei) obţinuţi de inculpatul Ponta Victor-Viorel, justificaţi aparent în baza convenţiei de conlucrare profesională încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii" şi cabinetul de avocat „Ponta Victor-Viorel". În realitate, banii reprezentau bonificarea inculpatului Ponta Victor-Viorel în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii şi derulării contractelor de asistenţă juridică a SCA „Şova şi Asociaţii" cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârşirea de infracţiuni.

O parte din aceste sume a fost folosită în perioada octombrie 2007 - 2009, inclusiv pentru achiziţionarea în anul 2008 a două apartamente situate în Bucureşti, care ulterior în anul 2013 au revenit în mod gratuit în proprietatea lui Ponta Victor-Viorel, în urma lichidării patrimoniului cabinetului de avocat „Ponta Victor-Viorel".

Totodată, cabinetul de avocat „Ponta Victor-Viorel" a folosit sumele provenite de la SCA „Şova şi Asociaţii" pentru achitarea unor obligaţii contractuale şi a unor obligaţii fiscale, iar o parte din aceste sume au revenit direct inculpatului Ponta Victor-Viorel.

În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi". Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii", la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel, care a participat la alegerea acestuia şi l-a preluat personal".

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă procurorii fac precizarea că „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

Lasă un comentariu