Misiunea Universității Sapientia este supraviețuirea maghiarilor

Distribuie pe:

Universitatea Sapientia este mai mult decât o universitate laică “profană”, misiunea ei este supraviețuirea maghiarilor în Transilvania, ceea ce este un exemplu pentru toți maghiarii din întregul Bazin Carpatic - a declarat viceprim-ministrul Ungariei, Zsolt Semjén, participant la ceremonia organizată cu ocazia Zilei universității, sâmbătă, 7 octombrie, la Târgu Mureș.

În alocuțiunea rostită, oficialul ungar a subliniat că limba maternă are o importanță crucială pentru individ, pentru dezvoltarea sa, dar și pentru națiune, fiind “fortificația ultimă”, garanția supraviețuirii.

Potrivit rectorului Márton Tonk, Sapientia este unul dintre proiectele cele mai influente și cele mai reușite ale comunității maghiare din Transilvania și ale politicii naționale maghiare în Bazinul Carpatic: aproximativ 7.000 de studenți au obținut diploma de licență, aproape 1.000 obținând diploma de masterat.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a comparat universitatea cu o catedrală, subliniind că singura modalitate de a crea ceva durabil este păstrarea valorilor existente și construire de noi valori pe baza acestora.

Universitatea Sapientia, finanțată de la bugetul de stat al Ungariei, are în prezent aproximativ 2.200 de studenți la facultățile sale din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe. (sursa - MTI)

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu