Simpozion Național “Alexandru Papiu Ilarian-Perenul”

Distribuie pe:

În ziua de 7 octombrie 2023 s-a desfășurat, în pitoreasca localitate rurală Papiu Ilarian din județul Mureș, ediția din acest an a Simpozionului național “Alexandru Papiu Ilarian-perenul”, organizată de Societatea Culturală “Alexandru Papiu Ilarian”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Papiu Ilarian și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Răspunzând invitației semnate de profesorul universitar dr. Nicolae Ploeșteanu, președintele executiv al Societății Culturale “Alexandru Papiu Ilarian”, la evenimentul de înaltă ținută culturală din acea zi de la Papiu Ilarian au participat doamna parlamentar Luminița Gliga, actualul prefect al Județului Mureș Ciprian Dobre, doamna Mara Togănel, fost prefect al Județului Mureș, cadre didactice și studenți de la UMFST Târgu Mureș, doamna Mioara Avram, directoarea Bibliotecii Județene, poetul Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Mureș, expertul finanțist Ioan Berța, președintele filialei mureșene a Asociației Cultural Patriotice “Avram Iancu”, profesorul Dimitrie Poptămaș, președintele Societății Culturale “Vasile Netea”, mulți ani director al Bibliotecii Județene Mureș, editor, critic și istoric literar, istoricul Liviu Boar, mulți ani director general al Arhivelor Statului Mureș, sculptorul Ion Astăluș, preotul paroh ortodox Viorel Cengher, Varro Levente, de șase legislaturi primar al comunei Papiu Ilarian, profesorul Petru Nemeș, întemeietor al Societății Culturale “Alexandru Papiu Ilarian”, mulți ani președinte executiv al ei, actualmente președinte de onoare, expertul contabil Vasile Pop, poet și președinte al comisiei de cenzori a societății, numeroși membri fondatori ai Societății Culturale “Alexandru Papiu Ilarian”, Ioan Vasu, renumit fermier și primar, reprezentant al localității Râciu, atestată documentar ca loc de naștere al mărețului nostru precursor Alexandru Papiu Ilarian, actualii primari Ovidiu Oltean, din Tăureni, Alexandru Măgheran, din Sânger, Nicolae Banea, din Iclănzel, localități în care, în urmă cu 175 de ani, Papiu Ilarian deștepta speranța românilor într-o țară a progresului democrației și a egalității de șanse în viață a tuturor etniilor transilvane. Prezent a fost și primarul comunei Luna, din județul Cluj, Aurel Ghiurgean. Lista ar putea continua cu numeroși alți participanți, sosiți la eveniment din respect pentru valorile noastre naționale și pentru bunul renume al organizatorilor, fără să fie membri cotizanți ai Societății Culturale “Alexandru Papiu Ilarian”.

Toți participanții la eveniment au fost realmente plăcut impresionați de drumul comunal în serpentine, pe segmentul de coborâre prin pădurea verde, încă deasă și în creștere. La scurt timp după intrarea în zona locuită, i-au așteptat primarul localității, Varro Levente, și președintele executiv al societății, dr. Nicolae Ploeșteanu. De la înălțimea pintenului de deal străjuit de impozantul bust al lui Alexandru Papiu Ilarian, oaspeții au fost salutați de cei doi principali organizatori, li s-a comunicat programul zilei, iar la invitația președintelui de onoare, Petru Nemeș, au participat la slujba de parastas oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, din Luduș, de părintele paroh Viorel Cengher, împreună cu Alexandru Cosmin Oprea, preot în parohia Bărdești, în memoria lui Alexandru Papiu Ilarian și a ilustrei sale familii, mama Ana Pop și tatăl Ioan Bucur Pop, apoi la depunerile de coroane. Cu fața numai zâmbet, primarul Varro Levente s-a adresat din nou oaspeților: “Bine ați venit în acest colțișor de rai. Mă bucur că suntem atât de mulți împreună, să-l omagiem pe academicianul și istoricul Papiu Ilarian, care s-a ridicat în viață de aici, din această localitate”.

Oferindu-i-se cuvântul, prefectul Ciprian Dobre, jurist de meserie, a focalizat atenția asistenței asupra contribuției semnificative a lui Papiu Ilarian la temelia științei juridice: “Evocăm astăzi contribuția pe care un jurist bun o poate avea în societatea românească. Mihail Kogălniceanu și Papiu Ilarian au fost cei doi juriști care, prin anii 1860, și-au argumentat demersurile istorice și juridice pe principiul progresist al naționalității și au pregătit programul de țară, concretizat prin Unirea Principatelor Moldova și Muntenia într-un singur stat, România, piatră de temelie pentru câștigarea independenței de stat în 1877-1878 și pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”.

Pe scurta porțiune a străzii principale din comuna Papiu Ilarian, de la spațiul sacru al Monumentului Alexandru Papiu Ilarian, până la Căminul Cultural, oamenii au avut parte de o mare surpriză: prin munca în clacă, un grup de femei localnice își ajutau vecinul la depănușarea porumbului, de curând adus de pe câmp.

După ce oaspeții și-au găsit locurile preferate în marea sală a Căminului Cultural, iar membrii prezidiului și-au ocupat locurile rezervate, prezidenții Nicolae Ploeșteanu și Petru Nemeș, ajutați de prezentatorul festivității omagiale, Radu Felix Hodoș, au coordonat buna desfășurare a Simpozionului. Gazda, primarul Varro Levente, i-a îmbrățișat din priviri pe invitați: “Cu multă dragoste v-am primit în comuna noastră. De acuma, comuna Papiu va fi mai bine cunoscută în județul Mureș și în țară. Printre dumneavoastră sunt multe fețe cunoscute. Cu deosebită stimă și respect vă salut pe toți și vă doresc să încheiați cu folos simpozionul nostru. O salut, în mod deosebit, pe doamna noastră parlamentară pentru ajutorul pe care ni-l dă nouă, primarilor. Îi salut și pe colegii mei primari și pe colegii mei din Primăria Papiu pentru ajutorul în rezolvarea problemelor pregătitoare. Tinerilor le urez să continue ceea ce am început noi, adulții cărunți”.

Doamna Mioara Avram, directoarea Bibliotecii Județene Mureș, a prezentat onoratei asistențe un volum de poezii semnate de Dimitrie Bolintineanu. Pe coperta interioară a cărții s-a păstrat până-n zilele noastre, adică timp de 160 de ani, și o dedicație cu autograf a sărbătoritului de astăzi: “D-nei Neti Hodoșiu oferu aceste poezii în semnu de deosebită stimă și întru aducere aminte, la 10/22 septembrie 1863, când ne aflam în Baia de Arieșu. Papiu Ilarian”.

Gestul doamnei Avram a produs un atât de mare interes, încât timp de multe minute, lucrările Simpozionului au fost întrerupte de apelurile celor din sală: “Vă rugăm! Vrem să vedem și noi, ...și noi, ...și noi...!”

Președintele de onoare, prof. Petru Nemeș, a relatat cum, în urmă cu 30 de ani, s-a sfătuit cu vărul său, Constantin Nemeș, și cu un bătrân clopotar să ridice o statuie lui Alexandru Papiu Ilarian, pe locul casei părintești, dărâmată și arsă până la temelii în anul 1849, cum a înființat Societatea Culturală “Alexandru Papiu Ilarian”, al cărei președinte a fost omul de cultură și sincer patriot Serafim Duicu, care a afirmat: “Să fim mândri că pășim pe pământul pe care a pășit și Alexandru Papiu Ilarian”. Domnia Sa i-a pomenit pe academicienii Ștefan Pascu și Ioan Chindriș, din Cluj-Napoca, printre marii săi sfătuitori, a prezentat lucrările istorice ale lui Alexandru Papiu Ilarian și revista “Tezaur”, expuse în expoziția din Căminul cultural, i-a invitat pe toți oaspeții să-l însoțească la “Casa Papiu Ilarian”, o casă țărănească din chirpici aleasă să devină muzeu și i-a mulțumit primarului Varro pentru tot sprijinul pe care l-a acordat Societății, în cei 30 de ani de existență.

Doamna deputat Dumitrița Gliga: “Am venit aici să vă cunosc mai bine pe dumneavoastră, care sunteți preocupați de valorile naționale și îl omagiați pe Alexandru Papiu Ilarian, cel preocupat de progresul națiunii române prin cultură. De asemenea oameni, de asemenea lideri politici avem nevoie și acum. Domnule Nemeș, merg și eu la Casa Papiu Ilarian! Domnule primar Varro, v-am ajutat și vă voi ajuta și în continuare să asigurați locuitorilor din comună un nivel de viață ca afară”.

Profesorul universitar dr. Vasile Dobrescu, de la UMFST Târgu Mureș, le-a reamintit celor prezenți că generațiile actuale de români au în Alexandru Papiu Ilarian (1827-1877) un strălucit model de mentalitate progresistă, de implicare în programe de țară, de slujire a neamului românesc, a patriei noastre comune, România.

Ioan Vasu, Lazăr Augustin din Râciu, au adus cu sine narațiunea referitoare la realizarea în practică a dorinței lui Alexandru Papiu Ilarian, exprimată în mesajul de primire în Academia Română: “Aduceți-l acasă pe Gheorghe Șincai!”

La încheierea lucrărilor Simpozionului național intitulat “Alexandru Papiu Ilarian-perenul”, primarul Varro Levente a declarat: “Sunt mândru că în calitatea mea de administrator al acestei localități v-am primit cu inimă caldă de tată. Meritați cu toții să vă adresez felicitări sincere. Pe viitor, avem nevoie de multă putere de muncă să punem în practică toate proiectele Societății Culturale “Alexandru Papiu Ilarian”. Avem nevoie de mult timp ca să colaborăm și în viitor. Avem nevoie de voință! Cred că Dumnezeu ne va ajuta”.

Ridicați în picioare, cu credință și smerenie, toți participanții la evenimentul cultural din acea zi au înălțat spre Cer, sub îndrumarea cucernicului preot Viorel Cengher, Rugăciunea TATĂL NOSTRU.

Pe drumul de întoarcere spre casele lor, oaspeții au mai privit o dată Monumentul Papiu Ilarian, apărat de coroanele de flori, jerbele și candelele aprinse, și-au înfiorat sufletele de serpentinele, de astă dată în urcare, prin pădurea încă deasă și verde.

Atunci și acolo, ne-am reamintit de o altă călătorie cu serpentine, spre Sibiu, ca să-l întâlnim pe Alexandru Papiu Ilarian la locul odihnei sale de veci, din incinta Bisericii Albe Dintre Brazi și să-i cinstim memoria printr-un Simpozion de valoare academică, la Biblioteca Astra.

TEXT ȘI FOTO: MIRCEA GHEBOREAN

Lasă un comentariu