Patriarhia Română: Toate pelerinajele în Țara Sfântă programate în următoarea perioadă vor fi suspendate

Distribuie pe:

Precizarea Patriarhiei survine “în contextul dramatic creat acum câteva zile de începutul războiului din Israel, context în care au fost surprinși și cei aproape 800 de cetățeni români aflați în pelerinaj la Locurile Sfinte”, transmite Agerpres.

“Încă de la declanșarea conflictului prin atacurile teroriste asupra Israelului, Patriarhia Română a comunicat constant cu Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Tel Aviv, care au contribuit major la coordonarea activităților de repatriere în regim special a pelerinilor români aflați în diverse orașe din Israel. Sediul Reprezentanței Patriarhiei Române la Locurile Sfinte din Ierusalim și Așezământul Românesc din Ierihon, care la rândul lor s-au aflat în permanentă legătură cu Ambasada României la Tel Aviv, au fost locuri de refugiu și sprijin pentru grupurile de pelerini ce s-au adăpostit inclusiv în bisericile celor două așezăminte”, precizează sursa citată.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis luni Agerpres, “într-o foarte mare proporție, pelerinii români aflați în ultimele zile în Israel s-au întors cu bine acasă”.

“Aceștia au făcut parte din grupuri care au călătorit organizat prin agenții de pelerinaj din mai multe eparhii: București, Cluj, Maramureș, Deva, Oltenia, Vâlcea etc. Cele 250 de persoane care au călătorit cu Agenția de Pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române au revenit acasă în două grupuri distincte, duminică dimineața (200 de persoane) și duminică seara (50 de persoane). Cei care urmează să se întoarcă foarte curând sunt cazați în locuri cât mai sigure posibil (un grup se află în Iordania) și vor reveni cu zboruri ce decolează în funcție de aprobările autorităților militare israeliene”, transmite Patriarhia.

Totodată, Patriarhia Română mulțumește Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României în Israel, în mod special ambasadorului Radu Ioanid, precum și Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, pentru cooperarea exemplară cu autoritățile locale în derularea operațiunilor de repatriere a pelerinilor români.

Parlamentul a adoptat Declarația privind atacurile teroriste împotriva Israelului

Parlamentul a adoptat, ieri, Declarația privind atacurile teroriste îndreptate împotriva Statului Israel și a populației civile, document prin care subliniază necesitatea acțiunii pentru crearea celor mai eficiente mecanisme care să asigure protecția libertății, democrației și a vieților omenești.

“Deputații și senatorii din Parlamentul României au fost șocați să observe atacurile teroriste barbare îndreptate împotriva Statului Israel și violența dezlănțuită de organizația teroristă Hamas asupra populației civile. Deși ar trebui să fie doar o amintire a tragediilor care au însoțit cele mai întunecate momente ale istoriei umanității, imaginile din ultimele zile, numărul semnificativ de victime nevinovate - uciși, torturați, răniți și ostatici, au arătat din nou întregii lumi că siguranța necesită o vigilență permanentă”, se arată în declarația citită în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului de către președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler.

Potrivit documentului, lupta împotriva terorismului și a tuturor ideologiilor bazate pe ură reprezintă o datorie a întregii societăți, dar și un element fundamental al responsabilității noastre, atât din prezent, cât și pentru viitor.

“Reprezentându-i pe toți cetățenii României, noi, membrii Parlamentului României, ne exprimăm solidaritatea deplină cu Statul Israel și cetățenii săi. Urmărim cu atenție și îngrijorare situația ostaticilor răpiți de pe teritoriul Statului Israel. În acest context, subliniem că este necesar să acționăm în permanență pentru crearea celor mai eficiente mecanisme care să asigure protecția libertății, democrației și a vieților omenești”, a subliniat Silviu Vexler.

Având în vedere atacurile teroriste îndreptate împotriva Statului Israel, necesitatea consolidării politicilor de eliminare a oricăror forme de terorism, precum și imperativul exprimării unui puternic angajament politic de a acționa hotărât împotriva tuturor mijloacelor de promovare a ideologiilor bazate pe ură, Parlamentul României condamnă cu fermitate atacurile organizației teroriste Hamas împotriva Statului Israel, crimele și violența dezlănțuite asupra populației civile, infiltrările teroriste și luarea de ostatici.

Totodată, Parlamentul exprimă solidaritatea deplină cu Statul Israel, subliniază dreptul suveran al Statului Israel la autoapărare pentru eliminarea pericolului terorist, subliniază dreptul suveran al Statului Israel pentru luarea tuturor măsurilor necesare în vederea protejării populației civile, exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri, transmite condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire persoanelor rănite.

Parlamentul reafirmă hotărârea membrilor săi pentru susținerea, în continuare, în plan legislativ și instituțional, a acțiunilor de combatere a oricăror forme și manifestări teroriste, solicită instituțiilor internaționale să ia toate măsurile necesare pentru returnarea în siguranță a ostaticilor răpiți de pe teritoriul Statului Israel și pentru condamnarea oricăror atacuri teroriste, solicită autorităților publice să asigure toate măsurile necesare pentru protejarea Comunităților Evreiești din România și prevenirea oricăror incidente pe teritoriul țării noastre.

Nu în ultimul rând, Parlamentul reafirmă în document importanța deosebită a parteneriatului dintre România și Statul Israel, inclusiv în contextul împlinirii a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte.

S-au înregistrat 284 de voturi “pentru”, iar trei parlamentari nu au votat. (Agerpres)

Lasă un comentariu