Premierul Ciolacu i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistența așa-numitei “limbi moldovenești”

Distribuie pe:

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că i-a solicitat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discuția pe care au purtat-o marți la Palatul Victoria, ca autoritățile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistența așa-numitei “limbi moldovenești”. Șeful Executivului i-a mai transmis președintelui ucrainean că țara noastră susține aderarea la UE a Ucrainei și Republicii Moldova, până la finalul acestui an, transmite News.ro.

“Am avut astăzi cu președintele Zelenski o discuție constructivă despre preocupările României în privința protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp, autoritățile ucrainene să recunoască inexistența așa-numitei «limbi moldovenești»“, a scris Marcel Ciolacu, marți, pe Facebook.

Premierul a adăugat că “România a acordat un sprijin multidimensional consistent vecinului nostru în toată această perioadă de la declanșarea invaziei ilegale a Rusiei și suntem pregătiți să participăm activ la viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei, care va genera proiecte concrete și bunăstare pentru cetățenii ambelor state”.

“România susține ferm aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cred că este important ca o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare pentru ambele state să fie adoptată până la finalul anului”, a completat Ciolacu.

De asemenea, potrivit comunicatului de presă al Guvernului, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere între România și Ucraina și au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacității de tranzit prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene.

La rândul său, președintele Zelenski a prezentat, pe larg, nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum și în perspectiva procesului de reconstrucție.

(Sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea)

Lasă un comentariu