Microplasticele au ajuns și în nori!

Distribuie pe:

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Waseda, citați de descopera.ro, confirmă că au găsit microplastice în nori, care cel mai probabil afectează clima în moduri care nu sunt încă pe deplin înțelese.

Pentru studiul lor, oamenii de știință japonezi au escaladat Muntele Fuji și Muntele Oyama, colectând apă din ceața care învăluie vârfurile. Apoi, ei au aplicat tehnici avansate de imagistică probelor pentru a determina proprietățile fizice și chimice ale acestora.

Echipa a identificat nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc în microplasticele aeropurtate, cu dimensiuni cuprinse între 7,1 și 94,6 microni. Fiecare litru de apă din nori testat conținea între 6,7 și 13,9 bucăți de plastic.

“Dacă problema poluării aerului cu plastic nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice pot deveni o realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor.

Când microplasticele ajung în atmosfera superioară și sunt expuse la radiațiile ultraviolete de la lumina soarelui, se degradează. Ele contribuie ulterior la producerea gazelor cu efect de seră.

Microplasticele sunt definite ca particule de plastic sub 5 milimetri care provin din efluenți industriali, textile, anvelope sintetice pentru mașini, produse de îngrijire personală și alte surse. Microplasticele au fost deja descoperite în organismul peștilor, în gheața arctică și în zăpezile din Munții Pirinei, însă mecanismele transportului lor în locații atât de variate au rămas neclare.

Din câte știm, acesta este primul raport despre microplasticele aeropurtate în nori, iar cercetările arată că microplasticele sunt ingerate sau inhalate de oameni și animale deopotrivă. În plus, acestea au fost detectate în mai multe organe precum plămâni, inimă, sânge, placentă și fecale.

Zeci de milioane de tone din aceste bucăți de plastic ajung în ocean, după care în atmosferă. Acest lucru implică faptul că microplasticele ar putea să fi devenit o componentă esențială a norilor, contaminând prin ploi de plastic aproape tot ceea ce mâncăm și bem.

Pe lângă daunele pe scară largă asupra mediului, dovezile au legat microplasticele de o serie de efecte asupra sănătății inimii și plămânilor, precum și de producerea cancerului”, atrag atenția oamenii de știință japonezi. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu