De la Liceul Tehnologic Electromureș din Târgu Mureș, Stagii de pregătire profesională

Distribuie pe:

Proiectul nr. 2022-1-RO01-KA121-VET-000063193, în valoare de 137.119 euro, din cadrul Acreditării Erasmus+ 2021-2027, nr.2020-1-RO01-KA120-VET-095741 reprezintă un demers de extindere și consolidare la nivel european a cooperării intersectoriale cu scop educațional, o inițiativă menită să creeze oportunități de învățare prin formare și muncă, astfel încât profesorii de la Liceul Tehnologic Electromureș din Târgu Mureș să ofere educație de calitate generată de integrarea europeană a României, pentru desăvârșirea intelectuală, morală și profesională a elevilor, în vederea asigurării resurselor umane în domeniul specializărilor de pregătire, ca o condiție a progresului economic și cultural al comunității regionale, în special, și al țării noastre, în general. Acest proiect se adresează atât elevilor de la specializarea tehnician în automatizări înscriși în clasele a XI-a A, E, F, precum în clasele tehnician în hotelărie, înscriși în clasele a XI-a C, D, G, în anul școlar 2022-2023, cât și profesorilor VET care oferă formare profesională elevilor.

Pentru stagiile de pregătire profesională de câte 2 săptămâni, organizate la partenerii externi, au fost selectați: pentru perioada 27.03-07.04.2023, un grup de 14 elevi cu calificarea profesională de tehnician în automatizări, la partenerul VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH din Schkeuditz-Germania, respectiv un grup de 14 elevi din clasele cu pregătirea profesională technician în hotelărie, la partenerul Siófoki Szakképzési Centrum din Siófok-Ungaria, iar pentru perioada 12.06-23.06.2023, un grup de 12 elevi din clasele cu pregătirea profesională tehnician în automatizări au fost la partenerul P. Kousios Electrical LTD din Paphos-Cipru, iar din clasele cu calificarea profesională tehnician în hotelărie, 16 elevi au efectuat stagii de practică la St. George Hotel & Resort din Paphos-Cipru. Totodată, din colectivul de cadre didactice au fost selectați 6 profesori cu diverse specializări pe domenii de predare vocațională, care să participe la formări profesionale astfel: la cursuri de formare 2 profesori de specialitate, între 10-14.04.2023 la partenerul Araxa Egitim Danismanlik, Istanbul-Turcia și între 01-05.05.2023 un profesor la partenerul ITC International Training Center din Praga-Republica Cehă. Totodată, la activități job shadowing au participat, între 03-07.07.2023, doi profesori la partenerul Associaçăo Intercultural Amigos da Mobilidade, Madeira-Portugalia, precum între 07-11.08.2023 un profesor la partenerul Universal Mobility SL, Alicante-Spania.

Proiectul a urmărit atât îmbunătățirea competențelor profesionale ale elevilor de la calificările în domeniile turismului și automatizării, prin stagii de pregătire practică, pentru inserția pe piața muncii europene și a inclusiunii sociale, cât și dezvoltarea competențelor digitale la profesori, prin cursuri de perfecționare la partenerii externi, pentru creșterea gradului de digitalizare și internaționale a actului didactic.

Pe durata stagiilor, elevii de la calificarea profesională tehnician în automatizări au învățat despre imprimare 3D și prototipare, și au exersat asamblarea semafoarelor digitale, utilizarea aplicațiilor FreeCad, UltiMaker Cura, EasyEDA, Laser GRLB, Laser GRLB, programarea și utilizarea platformelor de dezvoltare ARDUINO. Elevii de la calificarea profesională tehnician în hotelărie și-au dezvoltat competențele profesionale în: sistemul de rezervare online și plata electronică prin aplicații digitale, utilizarea programului informatic pentru rapoarte; prezentarea diferitelor modalități de rezervare; interpretarea datelor primite prin diferite modalități de rezervare; modalități de garantare a unei rezervări: limita de timp, preplătit, carduri de credit, depozit preplătit, contract de acord, voucher; necesitatea clasificării rezervărilor; clasificarea rezervărilor; garantarea rezervărilor; regulile calității și standarde de calitate hotelieră; sănătatea și securitatea în muncă în domeniul hotelier; procedura de check-in în activitatea de recepție; verificarea serviciului oferit turistului în timpul șederii; identificarea și soluționarea reclamațiilor clienților.

În timpul liber, elevii au avut parte de activități culturale, prin care elevii participanți în mobilitățile din Germania au vizitat capitala Germaniei-Berlinul și obiectivele cultural-turistice, precum muzeul Tehnic, muzeul People, uzina BMW, orașul și grădina zoologică din Leipzig, elevii participanți în mobilitățile din Ungaria au vizitat capitala Ungariei-Budapesta, parlamentul Ungariei, catedrala Sf. Ștefan, casa muzicii maghiare, muzeul etnografic, casa răsturnată din Siófok, casa memorială Kálmán Imre, stațiunea Tihany, Balatonfüred, iar elevii participanți în mobilitățile din Cipru au vizitat Stânca Afroditei, Sanctuarul Apollo, Parcul Arheologic Kourion, portul, cetatea, mozaicurile și farul din Paphos, Portul și orașul vechi Limassol.

Învățarea prin practică la locul de muncă, facilitată de acest proiect, creează contextul în care să fie dezvoltate diferite competențe personale ale beneficiarilor, utile pentru cariera lor profesională viitoare. Programul Erasmus+ le-a oferit o experiență unică, au avut mobilități minunate, experiența acestor mobilități va rămâne un reper pentru viitorul lor, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, a precizat prof. ing. Cozma Ionuț, director al Liceului Tehnologic Electromureș.

(L.O.)

Lasă un comentariu