La Asociația “Șopron Cultural” Sângeorgiu de Mureș - Program de inițiere în meșteșuguri tradiționale

Distribuie pe:

La sediul social al Asociației Culturale “Șopron cultural” din Sângeorgiu de Mureș (strada Tiribici nr. 23), prin activitatea de la sfârșitul săptămânii trecute, finanțată de Primăria Sângeorgiu de Mureș și sprijinită de Centrul Județean al Culturii Tradiționale Artistice Mureș și Asociația Artiștilor Plastici Mureș, s-a înaugurat programul de inițiere a persoanelor interesate de stăpânirea secretelor și artificiilor utilizate în meșteșugul țesutului la războiul tradițional.

În prezența primarului comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Sándor Szabolcs, al profesorului consultant de artă de la Centrul Județean al Culturii Tradiționale Mureș, Bogătean Călin, și al președintelui de onoare al Artiștilor Plastici Mureș, Ilarie Gh. Opriș, numeroasa asistență feminină care a răspuns invitației lansate de Márta Rózsa, meșter popular și vicepreședinte al Asociației “Șopron Cultural”, a efectuat primii pași în arta țesutului la războaiele tradiționale instalate în atelierul asociației.

Vizitatorii au putut admira elegantele genți unicat, confecționate cu iscusință de Márta Rózsa, precum și paretarele colorate, frumos ornate și brodate cu secvențe din obiceiurile satului, de către artista Aranka Lackó, toate având la bază tradiționala țesătură obținută manual. Cei câțiva tineri liceeni, aflați la vârsta alegerii viitoarei lor îndeletniciri, au asistat cu fascinație la demonstrația de măiestrie săvârșită în atelierul de restaurare al mobilierului și tâmplăriei vechi, de către cei doi tineri meșteri făurari, Rózsa Gellért József și Ötvös Tétény. Viitorii cursanți interesați de aprofundarea tainelor meșteșugurilor populare străvechi, contribuind astfel la transmiterea și perpetuarea acestor tradiții, vor putea participa, pe baza unei programări prealabile, la cursurile de inițiere care vor urma, a precizat RÓZSA Ștefan-Ioan, președintele Asociației Culturale “Șopron cultural” din Sângeorgiu de Mureș.

(Foto: RÓZSA Gellért József)

L.O.

Lasă un comentariu