Sute de copii din Sovata au participat la decorarea stațiunii balneoclimaterice, astfel încât cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Dovleacului, care a debutat vineri, să se desfășoare într-un decor autentic de toamnă.
Între miile de dovleci sculptați și pictați de copiii din Sovata s-au regăsit numeroase figuri celebre din desenele animate, eroii din filmele pentru copii, precum și personaje din filmele fantastice, fiecare scenă reprezentată având propria poveste.
“Decorațiunile din dovleac sunt sculptate de către elevii din școlile noastre. Contribuie fiecare familie, dacă putem să zicem așa, prin decorațiunea pe care o face copilul. Așa pune fiecare suflet. Avem foarte mulți copii la deschiderea festivalului și pentru ei evident că organizăm activități și spectacole, începând de la jocuri, pictarea fețelor, prezentarea mașinii de pompieri, de poliție, a ambulanței ș.a.m.d. Organizăm acest festival atât pentru turiști, cât și pentru localnici, ca să ne simțim bine în orașul nostru. Acest festival tomnatic include dovleacul sculptat ca atracție principală, un târg de meșteșuguri, activități pentru copii, concerte și multe alte posibilități de voie bună și distracție, a fost creat pentru localnici și turiștii aflați în stațiune, astfel încât fiecare să aibă parte de experiențe de neuitat. Mai avem activități interesante, balonul cu aer cald, trăsură cu cai, trenulețul care circulă permanent la noi în stațiune. Ca noutate, anul acesta, concertele vor fi pe două scene diferite. Una dintre ele o să fie amfiteatrul pe care acum am reușit să-l finalizăm, construit din fonduri europene. Va fi primul spectacol organizat în acest amfiteatru, realizat în urma unei investiții de 9 milioane de lei”, a declarat presei primarul orașului Sovata, Fülöp László-Zsolt.
Edilul a spus că Festivalul Dovleacului este cel mai mare eveniment din oraș, fiind organizat în mijlocul naturii.
“Scopul este ca toată lumea să se simtă bine în stațiune, nu doar cei care vin în vacanță în Sovata, ci și cei care locuiesc în Sovata, pentru că stațiunea noastră este de fapt un loc minunat, situat chiar în mijlocul naturii. De ce nu ne putem bucura de frumusețea naturii și unii de alții? Așezarea noastră, și în special stațiunea, ne oferă un loc foarte bun pentru toate acestea”, a spus Fülöp László-Zsolt.
Până duminică seara, la a VIII-a ediție a Festivalului Dovleacului de la Sovata au concertat DJ Project, 4S Street și Road of Life.
Festivalul Dovleacului de la Sovata a fost organizat de administrația publică locală în parteneriat cu Visit Sovata și Asociația de Turism Sovata și Visit Mureș, scopul fiind și promovarea obiectivelor turistice din județul Mureș.
Directorul executiv al Asociației Visit Mureș, Lorant Szanto, a declarat că Festivalul Dovleacului este ocazia perfectă pentru promovarea castelelor din județ, fiind expuse cele mai reușite fotografii ale acestor construcții, realizate în cadrul unui concurs.
“Am deschis expoziția fotografică care, în acest an, este pe specificul anului Visit Mureș, adică pe specificul castelelor. A fost un concurs de fotografii și jumătate din materialul expoziției provine din fotografiile înscrise în concurs. Celelalte fotografii sunt ale noastre, adică ale Visit Mureș. Aproximativ 20 de castele sunt reprezentate în această expoziție, majoritatea dintre ele sunt vizitabile din punct de vedere turistic. Ne-am bucurat că și în acest an s-a organizat acest Festival al Dovleacului, ne bucurăm că se organizează astfel de festivaluri specifice unde pot fi atrași și turiștii. Sovata este o stațiune interesantă tot anul, dar pentru asta trebuie organizate și evenimente care atrag și țin aici turiștii câteva zile”, a arătat Lorant Szanto.
Reprezentantul Visit Mureș a spus că toate obiectivele turistice expuse sunt extrem de interesante, fiecare având un anumit specific.
“Depinde din ce punct de vedere ne uităm: cel mai arătos castel este cel din Gornești, însă din punct de vedere istoric avem castele mult mai importante, dar și din punct de vedere arhitectural avem castele mult mai clare, mult mai fixe dintr-un punct de vedere stilistic. Important este că avem multe castele, cu asta putem atrage. Noi nu avem Versailles în județul Mureș, însă avem o mică Vale a Loarei, așa cum poate fi considerată Valea Mureșului, unde sunt chiar foarte multe castele pe o distanță foarte comodă din punct de vedere turistic”, a precizat Lorant Szanto.
Pe lângă decorațiunile festivalului și expozițiile de promovare, organizatorii au precizat că restaurantele din stațiune au pregătit, pe lângă meniurile tradiționale, și supa-cremă de dovleac, care s-a servit cu crutoane și cașcaval răzuit, însă și rețetele din dovleac, preparate la cuptor.
A VIII-a ediție a Festivalului Dovleacului a fost deschisă de o paradă a tuturor participanților, în frunte cu husarii călare pe cai și fanfara orașului. (Agerpres)