Cultivatorii de bostani din Pănet au revigorat remediile populare pentru zeci de afecțiuni

Distribuie pe:

Familia Bodo din Pănet, județul Mureș, specializată în cultivarea bostanilor, a revigorat remediile populare pentru zeci de afecțiuni, începând cu insomnia, întărirea sistemului imunitar, slăbit, reumatism, boli cardiovasculare, prostată și multe altele, fiind dovedit faptul că dovlecii conțin o gamă largă de vitamine și sunt bogați în proteine, fibre și acizi grași esențiali.

“În urmă cu 13 ani, am început să cultivăm bostani pe o suprafață de 10 ari, apoi am crescut suprafața la 50 de ari, apoi la un hectar și acum am ajuns la opt hectare. E o cultură acceptabilă din punct de vedere al profitului, fiind o cultură subvenționată ca grâul sau porumbul. Suntem producători de semințe de dovleac, de ulei de dovleac presat la rece, precum și alte uleiuri presate la rece, cum este cel de armurariu, din in și din cânepă. Dovleacul are efecte anticancerigene, antiseptice, antimicotice și antivirale, ajută sistemul imunitar, combate infecțiile din organism și favorizează regenerarea celulară, în special la nivelul ficatului. Din dovleac se face un ulei foarte bun pentru prostată, pentru viermi intestinali și are numeroase beneficii - e plin de vitamine, magneziu, fier, fosfor și multe altele”, a declarat, pentru AGERPRES, fermierul Bodo Botond.

Cultivatorii de bostani susțin că dovleacul este o legumă complexă, fiind indicată și în anemii, oboseală cronică, insomnie, depresie, nervozitate și anxietate, având efect antiinflamator, calmant și tonic, calmează migrenele, îmbunătățește memoria, având un conținut ridicat de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, T), zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan, fier, luteină și beta-caroten.

În plus, această legumă-minune, cum o denumesc cultivatorii, previne depunerea grăsimilor, stimulează activitatea rinichilor, reglează glicemia și ține colesterolul sub control, consumul regulat de produse din bostan putând preveni diabetul și îmbunătăți circulația sangvină.

De altfel, semințele de dovleac au fost folosite în trecut pentru eliminarea paraziților intestinali, calmarea durerilor menstruale și a efectelor nedorite ale menopauzei, dar și ca produse cosmetice naturale, pentru prevenirea îmbătrânirii pielii.

“Am investit în tehnologie și astfel putem livra semințe de dovleac fără coajă, dar și făină. După presare rămâne șrotul, iar din șrot facem făină de dovleac - facem și din in, armurariu sau cânepă - ce poate fi folosită la turte și pogăci, în amestec cu făina de grâu. Consumul de semințe de dovleac, de exemplu, duce la o viață mai sănătoasă, mai plină cu energie. Am dezvoltat mai multe produse, cum este și această pastă din semințe de dovleac (nesărate, neprăjite), este făcută din ulei de dovleac presat la rece, amestecat cu semințe mărunțite. Pasta se consumă pe pâine prăjită, dimineața. Pentru cei care au afecțiuni ale prostatei, le recomandăm o lingură de ulei de dovleac pe stomacul gol, dar acest ulei se poate folosi și în salate”, ne spune Bodo Botond.

Cât despre făina din semințe de dovleac, Bodo Botond ne-a precizat că este recomandată în special persoanelor care sunt alergice la gluten, se poate folosi la produsele de patiserie sau în amestec cu iaurt. În ce privește rețetele culinare, cultivatorul ne spune că dovleacul poate fi consumat crud, fiert, la cuptor, pe grătar, poate fi o garnitură gustoasă, o supă-cremă sau un piure. (Agerpres)

Lasă un comentariu