Sfinții Mărturisitori, Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara și Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliște

Distribuie pe:

În 21 octombrie se pomenesc Sfinții Mărturisitori, Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara și Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliște, apărători ai Bisericii Ortodoxe din Transilvania împotriva unirii ei silnice cu Roma. Cei trei sfinți au trăit la mijlocul veacului al XVIII-lea. Cuviosul Visarion Sarai s-a născut în Bosnia și a intrat de tânăr în monahism. Îndurerat de suferința românilor pentru credința lor ortodoxă, a călătorit în Transilvania, propovăduind pretutindeni credința ortodoxă. Pentru râvna sa, a fost întemnițat la Sibiu și apoi la închisoarea din Kuffstein, unde a murit pentru mărturisirea credinței ortodoxe.

Cuviosul Sofronie de la Cioara a fost fiul unei familii preoțești. Ucenicia în călugărie a făcut-o în Țara Românească. Reîntors la Cioara, a întemeiat un schit în mijlocul codrilor, învățând pe români calea mântuirii. A fost închis în temnița de la Bobâlna. Eliberat de mulțime, a plecat în Munții Apuseni, îndemnând pe credincioși să țină obiceiurile strămoșești. A fost prins din nou și închis la Abrud. Eliberat iar, mergea din loc în loc ținând soboare și învățând poporul să strice silnica unire cu Roma. Când a înțeles că și-a îndeplinit chemarea, s-a retras la Mânăstirea Argeșului, unde s-a săvârșit cu pace.

Cel de-al treilea luptător pentru dreapta credință a fost țăranul Nicolae Oprea Miclăuș, născut în Săliștea Sibiului.Tată de familie, plugar, mirean și bun creștin, gata de jertfă pentru credința străbună, fericitul Oprea a primit sarcina de a duce “la împăratul” plângerea românilor: “Noi cerem, ziceau ei, în numele poporului, vlădică de legea noastră”.

La început, curajul și îndrăzneala românilor au fost întâmpinate cu amenințări și izgoniri. Cu timpul, ele s-au repetat și au stârnit prigonire și multe întemnițări. În cele din urmă, însă, în loc să i se împlinească cererile, fericitul Oprea a fost închis în vestita temniță Kuffstein. Nu s-a mai întors nicio-dată, primind cununa nemuritoare a Mucenicilor.

B.V.B.

Lasă un comentariu