Reportaj: Seniorii și bucuria de a călători

Distribuie pe:

“Mi-ar plăcea să călătoresc când ies la pensie” vs. “Sunt bătrân, unde să mai plec în vacanță la vârsta mea?” Este vorba despre optimism și pesimism. Dar realitatea ne arată că seniorii devin un segment din ce în ce mai important pe piața turismului, iar ofertele personalizate sunt mai numeroase.

Vor să vadă cât mai mult, sunt avizi de nou, dar și de istorie, de clădiri, de monumente, de muzee. Se îmbarcă în autocare și așteaptă cu nerăbdarea unor copii să descopere minunățiile lumii. Îi observi în orice oraș turistic, cu pălăriile de soare pe cap și cu un cardigan în mână, mereu în apropierea ghidului pentru a absorbi ca un burete orice informație le-ar putea împlini vacanța destinată lor. Nu mai au răbdare pentru plajă sau telefon, viața e lângă ei și vor să o descopere așa cum e.

Nevoia de a călători a seniorilor, aflându-se la vârsta la care au timpul necesar pentru a descoperi lumea, a venit din Spania, țară care a subvenționat la început o parte din vacanțele lor, poate și în semn de recunoștință pentru contribuția avută în timpul în care s-au aflat pe piața muncii. Iar modelul a fost preluat rapid de alte state, și de câțiva ani, agențiile de turism românești au adaptat ofertele la cererea existentă la noi.

“Modelul cu ofertele pentru pachetele pentru seniori a venit chiar de aici, din Spania, în urmă cu foarte mulți ani, când Guvernul spaniol chiar susținea și seniorii străini să meargă în astfel de vacanțe. După aceea s-a extins în Italia și ulterior peste tot, este adevărat, dar prima dată a plecat din Spania. Pentru noi este al treilea sezon de Senior Holidays, programele au început în anul 2022 și se desfășoară în extra sezon, respectiv toamna și primăvara. Cel mai bine merg pachetele pe Amalfi, Puglia, Costa del Sol și Elveția. Sunt programe de opt zile cu demipensiune și cazare la hoteluri de patru stele, dacă în program nu este specificată o altă categorie și zbor inclus, cu posibilitatea de a achiziționa excursii la fața locului. Turiștii primesc discount-uri la achiziționarea unui pachet complet de excursii sau dacă sunt clienți fideli ai agenției. Cei mai mulți dintre turiști sunt fideli acestui tip de produs, alegând să participe de mai multe ori pe sezon la programe diferite”, spune Mădălina Balaiban, proprietarul Hello Holidays.

Chiar dacă Senior Holidays nu presupune o limită inferioară de vârstă, peste 70% dintre turiștii participanți sunt de vârsta a treia.

“Turiștii care aleg acest tip de program nu se diferențiază neapărat de cei pe care îi avem înscriși pe circuitele clasice. Aceste oferte au fost concepute pentru a veni în sprijinul turiștilor noștri de circuite care își doreau să cunoască în detaliu anumite zone vizitate în cadrul circuitelor clasice și să se bucure mai mult de destinație. Dar trebuie făcută precizarea că în cadrul programelor Senior Holidays se pot înscrie turiști de toate vârstele, fără a plăti o taxă suplimentară de non senior. Acest tip de vacanță nu este destinat exclusiv seniorilor, dar 70% dintre turiștii participanți se încadrează în această categorie de vârstă”, a completat Mădălina Balaiban, într-un info-trip organizat în Valencia.

În hotelul din Peniscola, de lângă Valencia, în care este cazată delegația de agenți de turism și jurnaliști români, peste 80 la sută dintre clienți sunt seniori, din Franța, Spania sau Germania. E un dute-vino continuu, de la primele ore ale zilei, când oamenii ies la promenadă pe faleza care leagă castelul din Peniscola de delta fluviului Ebru.

La ora 7.00, în octombrie, e noapte, cântă greierii și soarele mai are de dormit încă o oră până să-și facă apariția maiestuoasă din Marea Balearelor. Dar seniorii sunt pe faleză, cu bețe de power-walking în mâini, la jogging, pe biciclete, sau pur și simplu se plimbă.

Arturo e francez cu origini spaniole. Vine în fiecare an la Peniscola, dar rareori stă la plajă, e tipul turistului activ și în fiecare dimineață aleargă 12 kilometri pe faleză până la castel și înapoi pe plajă. Se oprește cât să admire un minut soarele care își face apariția în jurul orei 8.00. Apoi, micul dejun, excursii, întâlniri cu prietenii, plimbări și tot așa.

Seniorii români dau și ei dovadă de aceeași energie. Doamna Popa este prima care iese din hotel să admire răsăritul, prima care ajunge la autocar, prima care ajunge la întâlnirea cu ghidul după pauza primită la prânz, singura care nu poate rezista tentației de a face câțiva pași de dans într-o mică piață din Tarragona, când aude ritmul melodiei “La vie en rose”, cântată de un interpret ambulant.

“Știți cum sunt tinerii din ziua de astăzi? Nu mai știu să se distreze. Degeaba spun ei că se distrează. Păi eu sunt pe Facebook pe un grup de seniori de peste 60 de ani și a intrat o fată mai tânără pe grupul ăsta și a început să ne zică: «Ei, dar voi peste 60 de ani ce mai aveți nevoie de distracție? Voi trebuie să stați acasă și să vă rugați».

Ce vorbești, domnule, să stăm acasă și să ne rugăm? Și vă mai zic ceva, uitați-vă și aici în Spania cât de activi sunt seniorii. La noi, vorbești cu tinerii și îi întrebi cum se distrează? «Aaa, păi stăm la televizor, ne relaxăm». Asta e distracția. Au parcul aproape și ei stau în casă la televizor. Sau cum să plece doar pentru două zile la schi? Două zile? Păi noi mergem și pentru o zi, pentru câteva ore”, spune doamna Popa.

Soțul e la fel de activ și avid de cunoaștere. Perioada pandemiei a fost dificilă, pentru că i-au lipsit călătoriile: “A fost mai greu cu pandemia, pentru că nu s-au mai făcut tururi din astea, ne-au lipsit cumva. Am fost impresionat de ceea ce am văzut în Spania, în zona Valenciei, cu seniori foarte activi. Și mi-a plăcut foarte mult și fiesta organizată în oraș de ziua orașului. Mi-am dat seama de o chestiune foarte importantă, aici comunitățile conduc, oamenii conduc, nu politicienii. Cel puțin asta se vede, că oamenii decid pentru ei”.

Seniorii români sunt atenți la detaliile pachetelor turistice înainte de cumpărare, vor să afle ce pot face în zona respectivă, pentru ce excursii pot opta

“Cred că undeva la 30% din afacerea mea reprezintă turiștii seniori. Nu aș spune că sunt neapărat diferiți față de restul turiștilor, dar sunt foarte documentați. Faptul că au mult timp liber îi ajută să despice foarte mult timp firul în patru, te întreabă tot despre excursiile opționale spre exemplu. Dar seniorii își drămuiesc banii un an de zile, este excursia lor pe anul respectiv, și sunt mai interesați de toate amănuntele. În plus, le place foarte mult să viziteze, eu toate înscrierile pe care le-am avut pe pachetele de seniori au fost și cu excursiile opționale achiziționate din țară”, explică Luminița Matei, manager general al agenției de turism Ecovoyage.

Dar precizează că există și anumite diferențe între seniorii români și cei străini, pe care le-a observant de-a lungul timpului:

“După părerea mea, seniorii noștri sunt un pic mai pretențioși comparativ cu străinii. Am văzut cum sunt seniorii străini în Turcia spre exemplu, care se mulțumeau cu orice primeau. După părerea mea, seniorii noștri sunt mai pretențioși în ceea ce privește condițiile, nu se pot adapta la orice fel de condiții. Pe când un senior neamț și-a luat tolba în spate, de la 1 martie stă în Antalya vreo două luni, mai vine acasă, apoi pleacă în Rodos și tot așa. Dar e o diferență și de nuanță și de costuri, pentru că un pachet de seniori la ei costă 300-400 de euro”.

Nici căldura sufocantă nu este o problemă prea mare, dacă e vorba despre o călătorie pe care și-o doresc neapărat.

“Seniorii pe care i-am avut în ultimii doi ani au plecat foarte mult, atât în țară, cât și în străinătate. Oamenii sunt dornici să plece, sunt avizi de obiective. I-am avut în Israel în iulie, pe o căldură de foc, și atât erau de dornici să plece, că nu au mai așteptat până în septembrie, au mers atunci. Nu pot spune că sunt mai pretențioși decât celelalte categorii de turiști. Spre exemplu, am avut un grup anul acesta care a mers la un hotel la care aveam ceva emoții, dar s-au întors de acolo foarte încântați, și mi-au spus că vor să meargă și la anul. În plus, oamenii știu ce plătesc și ce primesc. Seniorii sunt turiștii care nu vin să stea la plajă, ei sunt turiștii care circulă cel mai mult, chiar dacă au o vârstă, nu vin să se relaxeze în vacanță. Ei tot timpul vor în excursii, cât mai multe, cât mai complexe”, a afirmat Claudia Simion, director de vânzări la Mix Tour.

Alina Deaconu, manager al agenției Dream Travel, din Sibiu, îi descrie pe seniori ca fiind turiștii care se bucură de fiecare excursie opțională în parte, fiind atenți totodată la oferte.

“Seniorii sibieni sunt simpatici, nu sunt oameni pretențioși. Anul acesta au mers pe Italia cu noi, în Portugalia, chiar dacă e un pic mai scump. Ei se bucură de aceste vacanțe, cumpără toate excursiile, dar nu le poți oferi chiar orice. Sunt oameni care au trecut de-a lungul anilor prin zeci de excursii și nu pot spune că se mulțumesc cu orice. Au și ei ceva pretenții. Dar am avut grupuri care au mers șase zile în excursiile opționale, pe ei nu îi interesează plaje sau piscine”, spune Alina Deaconu.

După o excursie cu autocarul, cu vizite la muzee sau pur simplu hoinărit prin oraș, ai crede că seniorii sunt doborâți de oboseală, dar rămâi surprins să vezi cum umplu spre seară holurile și sala de petreceri. E o fiestă în fiecare seară, ringul se umple rapid de siluete care dansează pe ritmuri de passo doble, bolero, bachata sau flamenco. Și au o energie care ar face invidioasă orice generație tânără x, y, z... sau cum s-or mai numi. Pur și simplu, bucuria lor de a trăi îți reamintește un adevăr simplu pe care îl uităm mai tot timpul: înainte de mâine e azi. (Agerpres)

Lasă un comentariu