Ghid pentru utilizarea inteligenței artificiale în medicină

Distribuie pe:

Inteligența artificială (AI) poate transforma tratamentele medicale, însă, fără o înțelegere a modului în care ea funcționează, implementarea rapidă a programelor de sănătate digitală ar putea fi în detrimentul pacienților, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

“Având în vedere o disponibilitate cres-cută a datelor din domeniul sanitar și progresele rapide în tehnicile analitice - capacitățile de învățare automată ale computerelor, bazate pe logică sau statistici - AI poate transforma sectorul sănătății”, a indicat OMS într-un document dedicat utilizării AI, menit să ofere îndrumări autorităților publice.

Potrivit OMS, AI poate îmbunătăți performanțele în ceea ce privește studiile clinice, diagnosticarea, stabilirea unui protocol de tratament, și poate interveni prin a completa cunoștințele și competențele medicale.

Spre exemplu, AI se dovedește utilă în absența specialiștilor în domeniul radiologiei, pentru interpretarea rezultatelor imagistice și a imaginilor retiniene.

Cu toate acestea, a avertizat OMS, AI este implementată rapid, uneori fără o înțelegere adecvată a modului în care funcționează aceste tehnologii, “care pot aduce beneficii sau pot dăuna utilizatorilor”, fie că sunt pacienți sau profesioniști.

Sistemele de AI aplicate în domeniul sanitar permit accesul la date personale, motiv pentru care este necesar un cadru legal solid pentru protejarea confidențialității, a subliniat OMS.

“Inteligența artificială este foarte promițătoare pentru sănătate, dar prezintă și provocări serioase, inclusiv colectarea neetică a datelor, amenințări la adresa securității cibernetice și amplificarea părtinirii și a dezinformării”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Spre exemplu, poate fi dificil pentru modelele AI să reprezinte corect diversitatea populațiilor, ceea ce duce la părtinire, inexactități și chiar la eșecuri”, conform OMS: “Pentru a contribui la reducerea acestor riscuri, reglementările pot fi utilizate pentru a asigura faptul că însușiri, cum ar fi sexul, rasa și etnia persoanelor aflate care figurează în datele de antrenament sunt semnalate și că tot ansamblul de date este conceput în mod intenționat pentru a fi reprezentativ”.

OMS recomandă în ghidul său o validare externă a datelor, evaluarea sistemelor pentru a evita erorile și părtinirile, consimțământul pentru colectarea datelor personale și colaborarea între autoritățile de reglementare, pacienți, guverne și profesioniști din domeniul sanitar.

Agerpres

Lasă un comentariu