Instituțiile publice care percep taxe pentru serviciile oferite, obligate să le afișeze online

Distribuie pe:

Săptămâna trecută (11 octombrie 2023), Camera Deputaților (for decizional) a adoptat un proiect de completare a OUG nr. 41/2016, care cuprinde măsuri privind simplificarea procedurilor administrative la nivelul administrației publice centrale și locale și de simplificare a birocrației.

Astfel, articolul 1 al actului normativ menționat, și anume “Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligația de a publica, din oficiu, informații și modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât și pe punctul de contact unic electronic, în varianta actualizată și într-un format tehnic care să permită descărcarea și editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar”, va fi completat cu următorul paragraf:

“În cazul în care furnizarea serviciilor publice se realizează cu perceperea de taxe, tarife sau comisioane, după caz, acestea sunt publicate, din oficiu, pe website-ul propriu și în punctul de contact unic electronic”.

Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul, completarea este necesară deoarece textul actual al ordonanței nu prevede, în mod expres, obligația instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale de a publica, din oficiu, pe website-ul propriu și taxele practicate pentru serviciile prestate, ceea ce presupune efectuarea unor demersuri suplimentare din partea cetățenilor pentru a obține toate informațiile de care au nevoie pentru a beneficia de respectivele servicii publice.

Noul act normativ oferă cetățenilor posibilitatea să afle online toate taxele care sunt necesare să fie achitate pentru accesarea unui anumit serviciu public, fără a mai fi necesară deplasarea efectivă până la autoritatea (instituția) publică sau solicitarea de informații prin intermediului telefonului.

Proiectul va intra în vigoare după promulgarea lui de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu