Israel: Forțele armate avansează în Gaza conform planului

Distribuie pe:

Israelul “avansează treptat conform planului” în Fâșia Gaza, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forțelor de apărare israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, în timpul unei conferințe de presă zilnice, potrivit Reuters.

Hagari a declarat că forțele israeliene au ucis zeci de militanți în cursul nopții în Gaza, dar a refuzat să confirme locul unde se află în prezent trupele terestre, după ce imagini de pe rețelele de socializare păreau să arate tancuri israeliene avansând pe un drum principal din orașul Gaza.

Sunt martori care au declarat pentru AFP că tancurile israeliene au intrat luni într-un cartier de la periferia orașului Gaza, tăind principala axa rutieră între nordul și sudul enclavei.

Tancurile au ajuns la periferia cartierului al-Zeitoun din orașul Gaza, conform acestora. “Au tăiat drumul Salahedin (care leagă nordul de sud) și trag în orice vehicul care circulă pe acolo”, a declarat unul dintre martori pentru AFP.

În același timp, armata israeliană - care a anunțat luni că a continuat să-și extindă operațiunile în Fâșia Gaza, după ce vineri anunțase că urmează să le extindă, pe lângă intensificarea bombardamentelor -, a raportat că, în ultimele 24 de ore, a lovit “peste 600” de ținte în Fâșia Gaza.

Un comunicat de presă al armatei menționează printre ținte “depozite de arme, zeci de poziții pentru lansarea de rachete antitanc, precum și ascunzători utilizate de gruparea teroristă Hamas”, potrivit AFP. (AGERPRES) (sursa foto: IDF)

Rusia: 60 de arestări în cazul musulmanilor care au atacat avionul venit din Tel Aviv

Poliția rusă a anunțat luni că a arestat 60 de persoane suspectate că au luat cu asalt duminică seara aeroportul din Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan, cu majoritate musulmană, transmite AFP.

O mulțime de bărbați a invadat duminică seara pista și terminalul aeroportului, în căutarea de pasageri veniți din Israel, în plină tensiune în multe părți ale lumii în contextul campaniei de represalii declanșate de Israel în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne rus, nouă polițiști au fost răniți în ciocnirile de la aeroport, iar doi dintre ei sunt spitalizați. “Peste 150 de participanți activi la tulburări au fost identificați, 60 dintre ei au fost reținuți”, a afirmat ministerul, precizând că în prezent au loc operațiuni de căutare pentru identificarea tuturor celor au luat parte la asalt.

“În prezent, aeroportul este în întregime sub controlul forțelor de ordine”, a adăugat ministerul.

Potrivit site-ului Flightradar, un zbor venind de la Tel Aviv al companiei ruse Red Wings a aterizat duminică la Mahacikala la ora locală 19.00 (16.00 GMT). Conform mediei independente ruse Sota, era vorba despre un zbor de tranzit care urma să redecoleze spre Moscova la ora 21.00 (19.00 GMT).

Autoritățile locale nu au precizat deocamdată dacă avionul și pasagerii au putut pleca mai departe.

Luni dimineața, agenția aviatică rusă a transmis că aeroportul va fi închis doar până marți dimineață, după ce anterior anunțase că va rămâne închis până la 6 noiembrie. “Aeroportul nu se va deschide decât după un control minuțios efectuat de forțele de ordine”, a indicat agenția.

Potrivit Sota, inițial în fața aeroportului s-au adunat bărbați care vroiau să verifice pașapoartele persoanele care ieșeau, în căutarea de cetățeni israelieni.

Imagini video difuzate pe Telegram arată alți bărbați forțând barierele, controlând interiorul unor mașini sau forțând porțile unui terminal, sau un alt bărbat urcat pe aripa unui avion Red Wings, apropiindu-se de ferestre.

Un bărbat ținea o pancartă pe care scria “Ucigașii de copii nu își au locul în Daghestan”, iar alții strigau “Allah Akbar” sau agitau steaguri palestiniene.

Liderul acestei republici din Caucazul rus, Serghei Melikov, a dat asigurări luni, fără a prezenta probe, că tulburările au fost organizate de pe teritoriul ucrainean, în plin conflict armat între Moscova și Kiev.

“Inițiatorii acestei acțiuni, evident, sunt inamicii noștri, cei care au organizat aceste acțiuni de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat el pentru presă, citat de agenția RIA Novosti.

Potrivit lui Melikov, un canal de Telegram, “Utro Daghestan”, critic față de autoritățile locale, este administrat de “trădători” de pe teritoriul Ucrainei.

“Utro Daghestan”, urmărit de circa 60.000 de persoane, distribuise un apel la adunare pe aeroportul din Mahacikala duminică seara, spunând că vrea să împiedice sosirea unor pasageri “indezirabili” cu un avion Red Wings de la Tel Aviv.

În timp ce incidentul era încă în desfășurare, Israelul a cerut Rusiei să “protejeze toți cetățenii israelieni și toți evreii”.

SUA au condamnat “manifestații antisemite”, prin purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.

Ministrul informațiilor din republica rusă vecină Cecenia, Ahmed Dudaiev, a chemat în cursul zilei la calm în fața creșterii tensiunilor în Caucazul rus și la evitarea “provocărilor”.

Mai devreme duminică, un centru evreiesc aflat în construcție în regiunea vecină Kabardino-Balkaria (sud) a fost incendiat la Nalcik, potrivit RIA Novosti. (Agerpres)

Bruxelles: Aclamarea teroriștilor nu își are locul în Europa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat incidentele antisemite care s-au produs în ultimele săptămâni în Europa, relatează luni dpa.

Referindu-se la manifestații și postări pe rețelele de social media, Ursula von der Leyen a declarat publicației germane Bild în comentarii publicate luni: “Aclamarea terorismului, a antisemitismului sau a violenței împotriva minorităților este josnică și nu-și are locul în Europa”. “Societățile noastre democratice deschise sunt cea mai mare putere a Europei”, a adăugat ea. Dar deschiderea ne face de asemenea vulnerabili, a remarcat șefa executivului european. “De aceea, trebuie să luptăm încă de la început oriunde se arată ura împotriva celor care gândesc diferit, fie pe net, fie pe străzile noastre”, a subliniat Von der Leyen.

Ample manifestații pro-palestiniene au avut loc în weekend în mai multe capitale europene pe fondul amplificării criticilor împotriva bombardamentelor israeliene care continuă asupra Fâșiei Gaza.

Teheran: Atacurile împotriva bazelor SUA din Irak și Siria, reacție la sprijinul acordat Israelului

Atacurile din ultimele zile împotriva unor baze americane în Irak și Siria sunt `o reacție' la sprijinul acordat de Statele Unite Israelului în războiul acestuia împotriva Hamas, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, transmite AFP.

“Culegeți ceea ce semănați. Susținerea și provocarea tensiunii antrenează o reacție”, a declarat Nasser Kanani într-o conferință de presă la Teheran.

Aceste atacuri “fac parte din reacțiile (...) celor care se opun prezenței ilegale a Statelor Unite în regiune și care protestează contra sprijinului necondiționat al americanilor pentru regimul sionist”, a adăugat el.

Pentagonul a indicat joi că forțele americane și aliații lor au fost ținta a cel puțin 16 atacuri în Siria și în Irak de la începutul lunii.

Washington a afirmat că Teheranul este implicat prin procură în acest atacuri și a amenințat că va riposta “în mod decisiv”.

SUA au în jur de 900 de soldați în Siria și aproape 2.500 în Irak, care luptă împotriva SI și întreprind frecvent atacuri împotriva jihadiștilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a cerut Statelor Unite să își “stopeze” sprijinul pentru Israel. “Răspunsul nostru vine într-un singur cuvânt: stop!”, a reacționat el la o întrebare privitoare la ordinul dat de președintele american Joe Biden Iranului de a nu se implica în războiul dintre Israel și Hamas.

Luni, șeful de Stat Major al armatei iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a afirmat că “luptătorii palestinieni” ai Hamas sunt “pregătiți să facă față unui atac terestru al Israelului” în Fâșia Gaza.

“Unul din motivele rezistenței combatanților palestinieni este atenția acordată defensivei pasive (...) În nordul Gazei, ei spun că au construit peste 400 km de tuneluri, dintre care unele pot fi utilizate de mașini și motociclete”, a explicat generalul într-un discurs la Teheran.

“Anumite tuneluri” au acces `în spatele barierelor' de securitate în Israel, a mai spus el.

În jur de 200 de persoane s-au adunat luni dimineață la Teheran în fața principalei sinagogi după un apel lansat de responsabili evrei din Iran pentru a cere o încetare a focului și pentru “a condamna masacrarea de copii, femei și persoane fără apărare”. (AGERPRES)

Viktor Orbán: Împreună cu migranții a fost importată teroarea, criminalitatea și conflictele, prezente acum pe străzile orașelor europene”

Este nevoie de schimbare la Bruxelles, deoarece Uniunea Europeană are acum lideri care nu sunt capabili să facă față situației schimbate din Ucraina și migrației - a subliniat vineri prim-ministrul Viktor Orbán în emisiunea “Bună dimineața, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth.

Premierul a spus că împreună cu migranții a fost importată teroarea, criminalitatea și conflictele care există în afara Europei, la mii de kilometri distanță. El a explicat: aceste conflicte sunt prezente acum pe străzile orașelor europene. Importanța acestui lucru este poate mai puțin resimțită de unguri, “pentru că noi nu avem așa ceva”, deoarece “atunci când a trebuit să fim puternici, am fost puternici și nu i-am lăsat pe migranți să intre în țară” - a spus el. În schimb, cei care i-au lăsat să intre trăiesc deja cu conflicte care nu aparțin locului, conflicte care au venit de departe, pentru că “s-au adus problemele aici, în loc să se ducă ajutorul acolo” - cu toate că ar trebui să fie exact invers. (MTI)

Românii care schimbă destine. Arafat: Au lucrat împreună pentru a construi case noi pentru familii care nu-și permit asta

Șeful DSU, Raed Arafat, anunța că a vizitat șantierul de lucru al organizației Habitat For Humanity din județul Iași, unde 350 de voluntari din mai multe organizații au lucrat împreună pentru a construi case noi pentru familii care nu pot face acest lucru din resurse proprii.

“Astfel de acțiuni schimbă destine”, a transmis Arafat.

“Ieri după amiază, am vizitat șantierul de lucru al organizației Habitat For Humanity aflat în localitatea Tutora din Județul Iași.

350 de voluntari din mai multe organizații, inclusiv Fundația pentru SMURD, 50 venind din afara României, au lucrat împreună pentru a construi case noi pentru familii care nu pot face acest lucru din resurse proprii”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Raed Arafat.

Acesta afirmă că acțiunea, “extraordinară”, a fost realizată în colaborare cu autoritățile publice locale și cu sprjinul a mai multor sponsori.

“Astfel de acțiuni schimbă destine și au un impact pe termen foarte lung asupra familiilor beneficiare, mai ales asupra copiilor din aceste familii. Sunt aplicate critetrii foarte bine stabilite pentru alegerea familiilor beneficiare astfel încât impactul social să fie unul major”, a afirmat șeful DSU.

Acesta apreciază că Habitat For Humanity, un partener care a participat la mai multe acțiuni umanitare alături de DSU, “continuă să facă diferența prin astfel de acțiuni unde voluntariatul este valorificat la maxima sa valoare”.

Lasă un comentariu