Sighișoara: Finanțare PNRR de 2 milioane de euro pentru refacerea zidurilor cetății

Distribuie pe:

Primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a anunțat faptul că instituția pe care o conduce a obținut o finanțare în valoare de circa 2 milioane de euro prin PNRR pentru reconstruirea unor tronsoane de zid care s-au prăbușit și pentru consolidarea unor ziduri existente, cu această ocazie fiind construite și noi alei de vizitare a obiectivelor turistice din Cetatea Medievală.

Edilul a declarat presei că în acest moment deja se lucrează la zidurile cetății care au avut de suferit de-a lungul anilor. “În urma studiului de fezabilitate actualizat anul trecut, am obținut o finanțare europeană din PNRR de aproximativ 2 milioane de euro, prin care în acest moment se lucrează efectiv la aceste ziduri. Discutăm practic de tronsoanele 12, 16 și 22, unde vom avea alei pietonale, sunt zone unde vom ridica de la zero (de la fundație), zidurile acestea nemaiexistând deloc în urma prăbușirilor din ultimii zeci de ani. Acolo unde necesită doar reparații și consolidări, vom merge pe reparații și consolidare, cu aleile pietonale aferente, pentru că sunt zone care până acum nu erau vizitate de foarte mulți oameni, puțini sighișoreni știau de ele. Vreau să deschidem noi alei în Cetate, astfel încât acolo unde este domeniul public să ne putem plimba cu toții, atât sighișorenii, cât și turiștii. Unde ne intersectăm cu proprietățile private, nu avem ce face”, a declarat primarul, citat de Agerpres.

Primarul a amintit că, în același timp, se lucrează și la consolidarea și restaurarea acoperișului Turnului cu Ceas, pe zona de structură, acolo unde s-au descoperit aspecte mult mai grave decât păreau la prima vedere. “Practic, am înlocuit toate grinzile putrezite și care erau un pericol real ca acoperișul Turnului cu Ceas să se prăbușească. De peste 130 de ani nu au fost făcute intervenții în acest sens și am descoperit grinzi care nici în prima fază nu se vedeau, până nu am început lucrarea. Au descoperit grinzi care în momentul în care ne-am apucat de lucrări, pur și simplu se sfărâmau în mâinile muncitorilor. Deci este o lucrare care este de bun augur pentru că, în primul rând, discutăm despre simbolul orașului și, nu în ultimul rând, despre siguranța turiștilor și a copiilor, elevilor și a tuturor celor care sunt în cetate și, bineînțeles, avem și o școală lângă acest obiectiv. Suntem în termen, nu sunt probleme pe acest sens. Unii se așteptau să schimbăm tabla de pe turn, dar aceea este o altă etapă a lucrării. Prima dată îl consolidăm, îl punem în siguranță, să știm că acoperișul este sigur, urmând ca printr-o nouă lucrare să înlocuim toată țigla, tabla și tot ce înseamnă acoperiș, practic să-l înnoim cu totul pentru că în urma acestei lucrări am descoperit și anumite probleme la tablă. Vom înlocui țigla spartă, dar în această iarnă, totuși, pentru a-l pune în siguranță, pentru a-l proteja până la primăvară, dar cu o nouă lucrare vom interveni în a doua parte”, a spus primarul vechiului burg medieval.

Lasă un comentariu