Din ciclul “Cât sunt de disperați guvernanții ca să adopte așa o lege?” Plimbatul câinelui de către prestatorul casnic, pe bază de tichet

Distribuie pe:

La 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare Legea prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022), potrivit căreia persoanele fizice pot desfășura activități casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de vouchere /tichete de activități casnice. Între prestator și beneficiar se stabilește un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării unor asemenea activități. Valoarea unui tichet este de 15 lei, iar utilizarea lui este restrânsă la prestatorul de servicii.

Legiuitorul a considerat că se reglementează, astfel, o zonă de activitate nefiscalizată și necontrolată, Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii, iar reprezentanții ANAF vin cu precizări în ceea ce privește reglementarea activității de prestator casnic și explică modul în care se vor încasa tichetele.

Activitățile remunerate includ: servicii de curățenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Beneficiarii serviciilor vor achiziționa tichetele de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la poștă sau prin intermediul unei platforme electronice, iar prestatorii vor transforma tichetele în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora, la agențiile de ocupare a forței de muncă, la poștă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică; impozitele și contribuțiile datorate de către prestatori vor fi reținute la momentul preschimbării tichetelor în bani.

Legea prevede că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului, iar tichetul nu este transferabil și nu poate fi utilizat pentru achiziția altor bunuri și servicii. Potrivit noului act normativ, activitatea casnică este o activitate ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic, în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar.

Printre avantajele pentru prestatorii casnici, se menționează faptul că tichetele beneficiază de un tratament fiscal favorabil - prestatorii datorează doar impozit pe venit (10%) și contribuția la pensie (25%), ambele cote aplicate la jumătate din valoarea tichetului.

Totodată, prestatorii casnici devin asigurați la sistemul de pensii, precum și la sistemul de sănătate, având dreptul la pachetul de servicii medicale de bază (chiar dacă nu plătesc și contribuția la sănătate) în anumite condiții și pot beneficia de indemnizația de șomaj, întrucât, potrivit legii, aceste persoane nu sunt asimilate celor care realizează venituri.

Beneficiarii care vor cumpăra și folosi, într-un an, cel puțin 600 de tichete de activități casnice, vor primi de la stat încă 75 de tichete, gratuite, ca stimulent, și vor putea fi folosite în anul următor.

La achiziția tichetelor de activități casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire și de distribuire fiind suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Pot fi remunerate prin tichete de activități casnice și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, situație în care beneficiar casnic este reprezentantul legal al copilului, acesta din urmă fiind beneficiar al serviciilor prestate.

Durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată potrivit legii, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat (CAS), este contribuția aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcție de intensitatea și durata activităților casnice prestate, neexistând corelare între valoarea tichetului și ora de muncă prestată.

Legea constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 402/27/04 2022.

Vedea-o-am aplicată, ca să ne putem râde...

Ileana Sandu

Lasă un comentariu